SUV do 20 tysięcy

12 Wrz 2021, 09:06

Witam, poszukuje suva do 20 tysięcy złotych, najbardziej interesuje mnie Chevrolet Captiva tylko nie wiem który silnik lepszy benzyna czy diesel i słyszałem również że z częściami do Captivy to jest ciężko (nie pamiętam o jaką dokładnie część chodziło), co sądzicie o tym aucie? I co innego polecicie do 20 tysięcy? :)
kwolo8
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 10:01

ja bym patrząc przyszłościowo brał benzynę ale nie wiem też na jakich dystansach użytkujesz auto a to ma duży wpływ na wybór silnika. Jeżeli chodzi o same części to raczej nie powinno być problemu.

Pamiętaj że takie samochody są zazwyczaj droższe w utrzymaniu.

Masz jakieś ograniczenia odnośnie wieku i jakie średnio dziennie pokonujesz dystanse?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2021, 10:23

Dzięki za odpowiedź :) Dziennie około 50 km tyle co do pracy także lepsza byłaby benzyna niż diesel, tylko jestem też ciekaw jak z awaryjnością tych chevroletów
kwolo8
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 10:54

Captiva ma brata Opla Antarę która jest bardzo podobna ale jednak trochę się różni :) Ogólnie silniki benzynowe 2.4 i 3.2 są dosyć mocno paliwożerne, a diesel 2.0 150KM w sumie nie powinien sprawiać większych problemów ale był seryjnie wyposażony w filtr cząstek stałych. Skrzynia biegów potrafi lekko tu haczyć.

Generalnie Captiva to ciekawa opcja w tej cenie, nawet dla 4 osobowej rodziny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Wrz 2021, 13:54

Fajna jest benzyna w nich, 3.2 ale ma problemy z łańcuchem rozrządu, rozciąga się szybko
magicwojtek
Nowicjusz

Miejscowość: Usa
Prawo jazdy: 25 11 1984
Auto: bmw
Silnik: mgRog
Rok produkcji: 1998

12 Wrz 2021, 17:34

Akurat antara z dieslem też ekonomiczna nie jest. Przymierzałem się kiedyś do 2.0/150 i po zasięgnięciu opinii u użytkowników okazuje się, że 10/100 w trybie mieszanym to norma, chyba nie tego się oczekuje od dieselka

Kolejna sprawa to w ogóle szukanie captivy/antary do 20k, imo nierealne żeby znaleźć coś trzymającego się kupy

Albo dozbierać kasy albo szukać suv'a "starszej generacji" pokroju sportage czy tucson'a
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyjazdy weekendowe - bezpieczne piątkowe podróże
    Piątek kojarzy się z początkiem weekendu, odpoczynkiem po intensywnej pracy i wyjazdami. Tymczasem piątkowe popołudnie na drogach to najbardziej niebezpieczny czas w całym tygodniu. Aby zapobiegać wypadkom, kierowcy nie mogą ...
    Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...

12 Wrz 2021, 17:50

Sportage i Tucson mają mocno niewygodne fotele. Przymierzałem się do kupna tych aut i po chwili stwierdziłem że w trasy te fotele się nie nadają. Ale auto samo w sobie fajne
Teraz szukam outlandera 1 do przejechania się aby sprawdzić. W cenie do 20 k kupic można 2.0 T lub 2.4
magicwojtek
Nowicjusz

12 Wrz 2021, 17:59

Na trasy to się żaden suv tej klasy nie nadaje
franccc
Stały forumowicz

12 Wrz 2021, 18:56

magicwojtek napisał(a):Teraz szukam outlandera 1 do przejechania się aby sprawdzić. W cenie do 20 k kupic można 2.0 T lub 2.4

Skąd jesteś?
franccc napisał(a):Na trasy to się żaden suv tej klasy nie nadaje

Czemu? Jeździlem/jeżdże suvami w trasy i nic strasznego się nie dzieje.
Co do outlandera to w trasie lepiej zachowuje się niż większość osobówek tylko jest słabo wyciszony i ma krótkie przełożenia. Powyżej 150km/h jest głośno.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Wrz 2021, 19:25

szybki napisał(a):Powyżej 150km/h jest głośno.

właśnie dlatego
nie ma co wymagać od opla albo jego biedniejszej siostry captivy komfortu na trasie
i niskiego spalanie
franccc
Stały forumowicz

13 Wrz 2021, 04:29

Z okolicy Iławy ;-)

Właśnie szukam czegoś co w trasie będzie można jechać 90-130 k km/h.

Ogólnie to ceny suvow teraz to jakaś paranoja (tak samo jak kart grafiki)
magicwojtek
Nowicjusz