Dyskusja o swoich przekonaniach i ulubionych markach

09 Lip 2024, 22:12

Możemy sobie tu podyskutować co dlaczego gdzie po co i za ile. Od zawsze była nienawiść do marki i automatycznie do właściciela :lol: ale warto też to rozdzielać
Ja poruszę zawsze gorący temat czyli tfsi uważam że kupno tego wynalazka ma sens tylko albo w aucie typu HH jakieś golfik/polo gti gdzie z silnika 1.8 możesz sobie łatwym i niskim kosztem zrobić 300 koni albo w lepszej limuzynie typu a6 gdzie masz wszystko dobracowane do śrubki i nie chcesz sluchać klekota diesla w zwyklakach do przemieszczania się po komu ta technologia?
Co jest w ogóle dla mnie w grupie vaga że jest taka mieszanka wszystkiego że człowiek nie da rady się połapać. Ja mam vw t4 jako campervan to już w tamtych czasach było montowane 14 różnych skrzyń biegów przez te lata :lol: po co?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

10 Lip 2024, 19:47

Fajny temat, ciekawe, czy się rozwinie :ok:
Obecnie nieśmiało przeglądam OtoMoto, bo szykuję się do zmiany swojej kanapy na coś mniejszego i jest bryndza z moimi wymaganiami. Z vagami jest imo obecnie taki problem, że ich ceny są z kosmosu, no i trzeba trochę prowadzić dochodzenie, czy to już ten poprawiony, czy jeszcze nie, a może ta literka w kodzie silnika będzie ok, a może szukać tego z inną, bo będzie lepszy etc. A mi się nie chce bawić w Archiwum X :mrgreen:

P.S w moim przypadku dochodzi też wymóg automatu, choć coraz częściej na zasadzie "dobrze by było" :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Lip 2024, 20:45

mike napisał(a):czy to już ten poprawiony, czy jeszcze nie, a może ta literka w kodzie silnika będzie ok, a może szukać tego z inną, bo będzie lepszy etc.
ja już na samym początku odpuściłem, zrozumiałem że tu żaden kod silnika na zapewni Ci gwarancji że wszystko będzie jak opowiadali. Chyba tylko fart w tym przypadku może pomóc.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lip 2024, 08:03

Co dodatkowo pokazuje, że stawianie ołtarzyka temu koncernowi jest bezzasadne. Choć muszę przyznać, że niejako dzięki nim automaty trafiły pod strzechy. Choć ich jakość to oddzielny temat :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

11 Lip 2024, 18:10

Z tymi dsg to jeszcze większy burdel, już wyjmowałem te skrzynie przy różnych przebiegach, od 100 do 400 tyś. Napewno moment obrotowy gra tu pierwsze skrzypce, moment obrotowy w użyciu żeby się zaraz nie trafił jakiś Co ma 500 niuta z dsg i od pół roku jest dobrze, mieć u używać to 2 różne sprawy.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lip 2024, 22:54

Ogólnie te dwusprzęgłowe konstrukcje są bublami, większość, jeśli nie każda raczej wcześniej niż później daje o sobie znać - Powershift, teraz jest chyba jakaś afera w Hyundai / Kia z tą skrzynią 7 DCT czy jak one się tam zwą.
Pół żartem, pół serio, wychodzi na to, że jak ktoś chce kupić normalne auto (kompakt) z automatem, to wychodzi, że musi wybrać japońską konstrukcję, doskonaloną od 27 lat :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lip 2024, 06:51

mike napisał(a):, to wychodzi, że musi wybrać japońską konstrukcję, doskonaloną od 27 lat

Też ich jest już coraz mniej :no:
Tak właściwie można policzyć na palcach jednej ręki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Lip 2024, 09:33

Jak to teraz jest z tymi automatami Kia/Hyundai?
Znajomi są na etapie szukania HEV z automatem w crossoverze w leasingu (cóż za oryginalność :mrgreen: ), motoryzacyjnie są raczej na etapie dolewki płynu do spryskiwaczy ew wymiany spalonej żarówki.
Pytam, bo ktoś na forum podnosił ferment, że te skrzynie 7 dct czy jakoś tak to kibel, przez co w ogłoszeniach pojawiają się takowe auta z minimalnymi przebiegami, póki skrzynia działa.
Wybiłem im z głowy już wszelkie Renault, Ople, Skoda/VW też raczej odpadły
mike
Moderator
Awatar użytkownika