Dzida szuka auta - konkretna analiza aut za +/- 30 tys. zł

22 Mar 2018, 20:56

Ossy i Invi nie obrazcie się, ale taki sarkazm to typowo cebulacka mentalność, nieco jak cieszenie się cudzego nieszczęścia, bo ważne, że ktoś jest niezadowolony i to was satysfakcjonuje najwyraźniej. Nigdy nie mówiłem, że Golf jest idealny, więc daruj sobie takie kłamstwa.

Uważam, że Golf to był rozsądny i przemyślany zakup. Tanie utrzymanie, niskie spalanie, kompromis pomiędzy gabarytami a komfortem, zdecydowanie lepsze wyciszenie niż w Hondzie.
Niestety, dla osoby która oczekuje czegoś więcej od motoryzacji to jednocześnie strzał w kolano. Auto nie sprawia przyjemności, ono jeździ i tyle. A to dla mnie o wiele za mało.

Przed kupnem golfa chciałem w miarę nowe auto myśląc, że to recepta na pewne mankamenty Hondy i tu się zawiodłem, to jak z kupnem nowego telefonu czy komputera, jest fajnie przez tydzień dwa a potem efekt wow znika.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

22 Mar 2018, 20:58

Wybacz, ale co ma komfort i niskie spalanie do 1.6 MPI? Nie pamiętam czy to Ty byłeś i pytałeś przed kupnem, ale komuś odradzałem taki silnik własnie w Golfie 6. Na początku to może jest abstrakcyjne, ale sam widzisz co wyszło po czasie. To już w Golfie 4 nie ma mocy i pali dużo, a co dopiero w cięższym modelu.

Nie rozumiem tylko, jak mogłeś przed zakupem nie wiedzieć, że to auto nie sprawia przyjemności. Przecież to każdy wie, a takie Punto HGT jest tysiąc razy przyjemniejsze :)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

22 Mar 2018, 21:11

Dzida, wszystko zależy od oczekiwań. Ja miałem parcie na nowe auto, myśląc, że są solidniej wykonane, wszystko lepiej chodzi itd. Jak się okazało całkowicie bezpodstawnie tak myślałem, stąd teraz chętnie bym Golfa wymienił na GSa.
"Nowość" samochodu będzie cię jarala miesiąc, a brak komfortu po przesiadce z większego auta będzie ci towarzyszył do końca użytkowania. To samo mi kumpel w pracy starał się uświadomić (jeździ C5) no ale zrobiłem po swojemu a teraz nie opłaca mi się auta zmieniać, z resztą, nie mam ochoty znowu bawić się w sprzedaż i zakup.

Sugeruję ci mniej teoretyzować, za to poświęcić możliwie jak najwięcej czasu na testowanie interesujących cię aut. Tabelki są pomocne, ale nigdy nie wpłyną na ostateczne, subiektywne odczucia z jazdy.
Mi do tej pory brakuje przy wyprzedzaniu tego fenomenalnego wkręcania się na obroty jakie zapewniała Honda :mrgreen:

Mój drugi znajomy z pracy miał Accorda VII 2.4 w automacie, a do niedawna Mazdę cx9 3.5 v6 i co? Uważa, że Accord był jego najlepszym autem :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2018, 21:15

@Galakty, ale ja do twoich wypowiedzi piję - twierdziłeś, że 1.6 MPI spala jakieś niewyobrażalne ilości paliwa, tymczasem mi średnio wychodzi 6.7 l realnie, w lato jeszcze mniej.

Ten silnik na forum w ogóle miał jakąś całkowicie oderwana od rzeczywistości opinie, tymczasem w mojej ocenie to oszczędny, elastyczny i bezproblemowy motor. Oleju też nie spala, aż się zastanawiam czy to na pewno 1.6 MPI ;)

Przyjemność to rzecz względna - dla mnie to komfort i cisza. A ten komfort w Golfie to tak średnio, z resztą ostatnio w moim wątku o tym pisałem. Do tego żałuję, że przez powszechna opinie o automatach nie kupiłem jednak auta z taką skrzynia biegów. Kolejny raz tego błędu nie popełnię.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2018, 21:20

Killaz napisał(a):tymczasem w mojej ocenie to oszczędny, elastyczny i bezproblemowy motor.

Widzisz, gdybym nie jeździł takim i nie miał w rodzinie to bym przyznał rację, ale doskonale wiem z czym to się je. Spalanie na poziomie 6,7 litra pominę, bo to już jakaś abstrakcja laboratoryjna.

Co do elastyczności odsyłam do Zeperfs i Rototest, może każdy porównać z innym autem i też wyjdzie prawda.

Własne odczucia to własne odczucia, dlatego posługuję się dodatkowo hamownią i pomiarami czasowymi :)
galakty
Forumowicz VIP

22 Mar 2018, 21:21

Killaz napisał(a):Niestety, dla osoby która oczekuje czegoś więcej od motoryzacji to jednocześnie strzał w kolano

w sumie u Ciebie to było dosłowne :D
Killaz tabelka miała być pomocna w zredukowaniu prawie 20 typów i to się udało. Udało się aż nadto, bo praktycznie się utwierdziłem co do GS-a. Praktycznie żadnych zmian nie odczuję w kosztach w stosunku do IS-a, a jazda bez porównania. Hamulce identyczne, zawieszenie równie proste i trwałe, elektronika stabilna (mam wykształcenie w tym kierunku i wiem jak ciężko o dobrego fachowca).
Ogólnie analiza jest efektem mojego czytania o każdym z aut w zimowe wieczory i chciałem się podzielić, bo może komuś się przyda.

galakty napisał(a):Przecież to każdy wie, a takie Punto HGT jest tysiąc razy przyjemniejsze

tylko HGT jest strasznie psujacki, a szkoda, bo byłby z niego fajny tani popierdzielacz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

22 Mar 2018, 21:24

dzida napisał(a):tylko HGT jest strasznie psujacki, a szkoda, bo byłby z niego fajny tani popierdzielacz

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Fiat Coupe, ale czy to tanie jest to też nie wiem :P
galakty
Forumowicz VIP

22 Mar 2018, 21:27

[link do oferty na Allegro wygasł]
własnie się pojawił - gdyby nie LPG już bym jechał i przebolał paskudne wnętrze na rzecz rzadkiej wisienki :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Mar 2018, 21:31

Okropnie ten kolor z tymi kołami z boku wygląda, fele do zmiany koniecznie, ciemnejsze by się przydały :)
galakty
Forumowicz VIP

22 Mar 2018, 21:33

Koła zawsze można zmienić, a i tak nie pchałbym więcej niż 18''. To ma jeździć, a nie orać.
Tak uzupełniając między słowami czarne felgi to dla mnie głupota.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

22 Mar 2018, 21:40

Czarne nie, bardziej jakiś siwy mat by pasował, mówiąc po babsku "popielasty" czy coś w ten deseń :D

Co do tego spalania 1.6 MPI, zapomniałem dopisać. Dobrze Killaz, Tobie może palić 6,7 litra, ale nie mów że tyle pali innym i jest elastyczny i ekonomiczny. 6 litrów to diesle w takich autach potrafią palić, nie wiem jak Ty jeździsz i gdzie, że schodzisz poniżej 7... No chyba że w trasie na komputerze... To mi schodzi do 5 nawet.
galakty
Forumowicz VIP

23 Mar 2018, 15:33

Galakty, ale zdajesz sobie sprawę, że rozmawiasz z osobą, która od pół roku jeździ, sumiennie notuje wyniki spalania i wrzuca paragony z tankowania? Więc proszę, nie pogrążaj się.
Auto najmniej mi spaliło w cyklu pozamiejskim realne 5.8 l. Największe spalanie zanotowałem w warszawskich korkach, gdzie było to ok 10.3 l na odcinku 10 km, z Gocławia do Centrum o godzinie 17 w trakcie jakiejś tam manifestacji ;-)
Średnia to 7 l, koniec kropka.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2018, 16:22

Dzida, widziałeś tego? Przecież to jakieś 100 km od Ciebie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kolor nie ten, ale reszta chyba ok?
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

23 Mar 2018, 16:24

Lewa strona malowana, może o to chodziło. Nie dość, że kolor nie ten, to grzebany już.
galakty
Forumowicz VIP

23 Mar 2018, 17:23

Widziałem ale jak mówiłem ani srebrny lakier ani wnętrze mnie nie robi. Widać nie tylko mnie bo stoi już kilka miesięcy. Jest też podobny z Lublina i już ma czarny środek ale to "igła szwajcar".
Wolę cierpliwie poczekać niż zobaczyć np. za miesiąc to co chciałem i żałować.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika