Dzielny samochód do podróżowania dla niewielkiej osoby!

10 Sty 2013, 20:33

tylko nie mozna mowic wtedy o jakimkolwiek komforcie na asfaltowej drodze, bedzie glosnie i niewygodnie, snorkel na plazy tez sie nie przyda
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

10 Sty 2013, 22:10

benzyna na ATku jest cicha :mrgreen:
wbrew pozorom snork na plaży też się przydaje :mrgreen:
komort IFSA na asfalcie jest porównywalny z samochodami osobowymi, a wykończenie wnętrza terenówki jest o wiele lepsze niż 90% osobówek, głośność SUVa jest identyczna jak terenówki nie przesadzajmy zależy to tylko od opon jakie założysz, do tego wycieczkowóz moim zdaniem powinien mieć inne zalety niż możliwość zapierdalania autostradą 150km/h, moim zdaniem to jest auto które ma Cie dowieź do najciekawszych miejsc, bezpiecznie, dając duże możliwości (nie tylko w kwestii samej jazdy ale i spania, możliwości załadowania bagażem, możliwości dołożenia roweru/kajaka/innych zabawek)
dużo jeździmy zwiedzając i polskę i nie tylko, do wielu ciekawych miejsc nie dotrzesz nie mając dobrego auta inaczej jak na piechotę czy rowerem (ewentualnie crosem) przy części SUV nie daje rady, zwłaszcza jak pogoda nagle robi się mało przyjemna :naughty: i nie mówie tu o wyjazdach do Gruzji, Mongolii czy na półwysep Kolski ale nawet u nas można się nieźle wpakować, zwiedzając ruiny zamków na pomorzu/mazurach/suwalszczyźnie czy oglądając cerkwie w Beskidzie Niskim czy biesach :ok:

porównując nawet rzeczoną RAVkę i Frontere (dajmy an toobydwa z 2.0i beznyną)
spalanie, osiągi, i komfort porównywalny, ale frota ciut większa, ciut dzielniejsza w terenie, i o niebo bezpieczniejsza w podróżowaniu :ok:
jak ktoś sobie chce wieżyć w gwiazdki ADAC czy inne tam europejskie wydziwiajstwa to neich wierzy, ale wytrzymałość samochodu z ramą jest nieporównywalnie większa niż auta o nadwoziu samonośnym, nie mówic już o tym że siedzi się wyżej (więcej widać) jęździ się wolniej (w końcu jedziesz dużym autem z wysoko położonym środkiem ciężkości) co za tym idzie bezpieczniej (jadąc terenówką raz w życiu zapłaciłem mandat osobówką kilka :mrgreen: )
i jedna sprawa która mnie w ravce denerwuje to mega krótka skrzynia biegów, 5 bieg 2000rpm i lecisz niecałe 70km/h :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Sty 2013, 14:55

O rany Pocieszny dzięki za rozpisanie się w tej sprawie ;)

Tak jak pisałam nie jeżdżę szybko. Chciałabym by jednak 100, czy może nawet 120 km/h jakoś osiągać choć nie przekroczę tej prędkości. Umówmy się. By dojechać do tej Gruzji, czy Mongolii warto skorzystać z paru autostrad i jakoś jechać z tą rozsądną predkością.

Mam sporo do przemyślenia w takim razie.
Rav4
Frontera
Monterey

KIA kusi niską ceną spalania, ale jednak nie będę chciwa. Chcę tej niezależności o której pisałeś przy Monterey. Wyjechać, wjechać - wycieczkowóz!
Zdjecie monterey jest genialne. Zawsze myslalam wlasnie o takich "Wjadę wszędzie" kołach i przedewszystkim o takim bagazniku na dachu.
Ważne jest dla mnie bym oprócz mnie i mojego psa na różne wycieczki po polsce, mogła zabrać 3 znajomych dlatego kombinowałam z samochodem który miałby taki bagażnik na dachu.

Dużo jeszcze mam do zbadania! Dobrze, że zaczęłam tak wcześnie. Mam czas, ale chcę już o czymś konkretnym marzyć i dążyć do tego.
Eyoko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Nie mam

11 Sty 2013, 15:06

A brałaś pod uwagę Suzuki Jimny?
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Sty 2013, 15:22

Także polecam RAV4 to niezawodne auta

Pozdrawiam
Grzegorz
sterngre
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 1997
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW
Silnik: 2000
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

11 Sty 2013, 19:43

każdym autem przelotowo po autostradzie polecisz 100 czy 120, pytanie czy zwiedzając będziesz w ogóle autostradą jeździć :mrgreen: serio, nie korzystam z autostrad bo tam nic ciekawego nie ma, nie potrzebuje przemieścić się z punktu A do B jak najszybciej się da i zwalić cielsko na plaży i leżeć tydzień żłopiąc piwsko, jadąc chce zobaczyć jak najwięcej, chce się czasem zachwycić krajobrazem, zobaczyć coś ciekawego po drodze, zwiedzić coś... a nie zapierdzielać na złamanie karku
jeśli chodzi o terenówki to jedna jest ważna sprawa (to też się tyczy po części RAVki) czy masz warsztat który zajmie ci się autem, rozumiem że nie bawisz się sama w mechanike :naughty: więc potrzebujesz od czasu do czasu warsztatu który zajmie się autem, są rzeczy których normalny warsztat robić nie chce (albo nie umie po prostu), jeśli jest dobry mechanik i nie boi się aut to naprawianie terenówki to czysta przyjemność, wszędzie ręce wsadzisz miejsca w pierniki prosta konstrukcja, byle tylko na sensownych częściach to robić... i tu się pojawia czasem problem pojazdów typu SUV lub terenowych, dostępność części i dobrego mechanika który zajmie się autem,
co do spalania licz się zawsze ze spalaniem rzędu 10-12 litrów LPG (frota, RAV) 13-16 Montek
wiadomo cięższe auta palą więcej,
jest jeszcze kilka aut podobnych konstrukcyjnie do frotki czy montka
mitsubishi pajero (ale nie pinin tylko zwykłe, jeśli pinin to nie z silnikiem GDI)
isuzu Trooper, isuzu Rodeo (to tak na prawde pierwowzór frontery troche wytrzymalszy)
jimni jest fajny ale troche się nim niewygodnie jeździ :), Jeep cheroke czy Grand cheroke f to tylko benzyna w automacie no chyba że nowsze z silnikami mercedesa,
za 15 można juz nawet poszukać Toyoty LJ70 (ale w naszym kraju w benzynie raczej niedostępne)

mówiąc o dojeździe w niektóre miejsca czasem wygląda to tak

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

to zwykłą droga po większym deszczu, a dojazd do pewnych dość malowniczych ruin :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

13 Sty 2013, 15:40

Tylko co to znaczy, że Jimnim się niewygodnie jeździ? :)
Jak temat mówi, jestem niewielka, więc problemy związane z małą przestrzenią raczej mi nie straszne. Czy chodzi o jakiś super nieznośny hałas, albo wrażenie że jedzie się wielką cegłą i po przejechaniu 50 km na równej drodze będę poobijana?

Zrobiłam takie wielkie koło, bo znów zaczęłam zastanawiać się nad Jimny - dlaczego nie nadaje się na dalsze podróże.
Bo - Jacku90 - tak, brałam go pod uwagę, jest to napisane w pierwszym poście :)

Jeśli dorzucę mu taki bagażnik jak na zdjęciu Monterey to bagaże się zmieszczą. Spać w nim nie musza wszycy - weźmiemy namiot. A jak będę podróżować sama z psem to problemu nie bedzie.
I do miasta od czasu do czasu można pojechać.
Może jak na pierwszy wycieczkowóz jest wystarczająco ok?

Pocieszny, tu już się różnimy.
Jak będę chciała zwiedzić jakiś kraj to dojadę tam wpierw autostradą.
Jasne, że na miejscu będę jeździć różnymi trasami by popatrzeć na krajobrazy, ale chcę mieć w równym procęcie - podróż, podziwianie krajobrazów, aktywne zwiedzanie jak i byczenie się na plaży.

I co do Twojej uwagi i pytania - nie nie mam zaprzyjaźnionego mechanika. To mnie jednak nie powstrzyma i przyjaźnie te chętnie nawiążę.
Eyoko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Nie mam

14 Sty 2013, 14:55

Zobacz na gabaryty Jimmiego i sobie odpowiesz :P proponował ktoś Terrano2?

Wg mnie:
1.Pajero
2.Nissan Terrano

4.Rav4
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

14 Sty 2013, 15:23

benzyna w terrano słaba a diesla koleżanka nie chce ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Sty 2013, 15:47

A Vitara long by się zdała? Trzeba celować w coś a'la terenówka :) Rav4 to Suv, Jimmy maluszek a Scenic to szkoda słów.
nitro
Zaawansowany

14 Sty 2013, 18:15

witka stara fajna, tylko znalezienie dobrego egzemplarza to jak z pajero, choć i tak Vitara mniej gnije :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Sty 2013, 11:48

Korozja jest do opanowania, ważne żeby rama była zdrowa... Suv to strata kasy, terenówka to bardzoo praktyczne auto:
-pakowność
-wjedzie dalej niż każda osobówka
-przebije zaspe
-pociagnie przyczepke
-w razie w jest rama(bezpieczeństwo)
-długowieczność
-lepsze wykonanie niż osobówka itd itp
nitro
Zaawansowany

15 Sty 2013, 12:02

ciagle uwazam ze rav4 i vitara bedzie najlepszym wyborem ewentualnie mitsu, ciagle piszecie o pelnoprawnych terenowkach a chyba zapominacie ze samochod ma byc jej potrzebny do lesnych drog i plaz a nie przepraw blotnych
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

15 Sty 2013, 15:41

w terenówce pod pojęciem korozji mamy na myśli rame :mrgreen: reszte da się w sposób prosty ogarnąć :ok:
po plaży jeździć nie wolno, tak samo jak po lesie i po łąkach,
jeśli w RAV koszty eksploatacji wynoszą tyle samo jak we Frocie czy Mitsu albo Trooperze (2.6) nie ma ramy ma mniejszą ładowność, mniej miejsca, brak reduktora to czemu nie kupic auta które w rozliczeniu rocznym będzie nas kosztowało podobnie a będzie lepsze?
akurat mamy i RAVke i pare terenówek, ogólnie ostatni raz RAVka gdzieś dalej była 2 lata temu :mrgreen: bo tam gdzie można dojechać plaskaczem to jedziemy plaskaczem bo taniej a tam gdzie nie to jedziemy terenówką bo wygodniej/lepiej
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Sty 2013, 15:54

chyba nie chcesz powiedziec ze koszty eksplotacji beda takie jak frontery
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika