Dzielny samochód do podróżowania dla niewielkiej osoby!

06 Sty 2013, 19:34

Witam!
Od niedawna zaczęłam odkładać na swój pierwszy - własny - samochód.
Cel ten zamierzam zrealizować gdzieś w okolicach maja-czerwca.
Nie chcę wydac na niego więcej jak 15000 zł. 5000 chcę zostawić na ubezpieczenia i ewentualne dodatki/naprawy.

Do czego mi jest on potrzebny -
Głównie do wypadów za miasto jak i nie za granice. Nie chcę go używać na co dzień choć oczywiście raz czy ewentualnie dwa razy w tygodniu chętnie podrzucę gdzieś siostrę czy odwiedzę/odwiozę znajomych.
Do tej pory udało mi się porywać różne samochody firmowe i gdy głównie trzymałam się zwykłych, prostych dróg, tak zdarzało mi się trafiać na trudne leśne drogi gdzie bałam się że porysuję podwozie. Stąd pomysł by zainwestować w terenówkę, ale czy to na pewno dobry pomysł, tego jeszcze nie wiem. Chciałabym oczywiscie by dało się samochodem wjechać na np plażę i by żadna leśna droga nie zatrzymała podróży, (achh ta niezależność dzięki napędowi na cztery koła...!)
ale nie jest to tak bardzo konieczne...

Ponieważ głównie planuję podróże, chciałabym mieć miejsce na bagaże/namiot itp, włączając w to mozliwosć zabrania na wycieczkę 3 osób.

Jestem osobą dość filigranową i gdy patrze na wszystkie samochody terenowe typu Toyota Grand Vitara czy chyba jakikolwiek Land Rover to owszem, ich charakter sprawia że są dla mnie piękne, ale są zdecydowanie za duże i jak widzę są dość drogie w eksploatacji.

Nie interesują mnie za bardzo osiągi. Nie wyprzedzam, nie jeżdżę szybko. Przydałoby się by jednak dawał rade jechać te 100-120 km/h na autostradach. Nie zależy mi na zewnętrznym wyglądzie samochodu. Moze być podrapany i zdarty, byle by działał i może nie był dziurawy by w zime nie było zimno. No i też bez przesady, nie chcę by mi zabroniono jechać w góry bo poziom generowania hałasu powodowałby lawiny.

Szukałam różnych ofert samochodów które by mi pasowały.
Przez chwile byłam nawet żywo zainteresowana Suzuki Jimney. Miłość od pierwszego wejrzenia.
Ale zdążyłam się dowiedzieć, że nie nadaje się on na długie trasy :/ no i pomysł by stworzyć jakiś "kosz" na bagażniku dachowym by moc zabrać bagaże/namiot ze znajomymi może nie być najlepszy.. więc okazał się on chyba ZA mały. Ale jeszcze go obserwuję...

Czy mielibyście dla mnie jakieś propozycje?
Eyoko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Nie mam

06 Sty 2013, 19:44

co powiesz na : [link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

07 Sty 2013, 21:34

Toyota RAV4 .. wygląda dość ciekawie.
Ale nie mogę nigdzie znaleźć żadnych info o ile bardziej jest pojemny od Suzuki Jimny i czy nadaje się od niego bardziej na długie trasy ?
Eyoko
Nowicjusz

08 Sty 2013, 11:18

toyota powinna byc minimalnie wieksza ale zaproponowalem ja ze wzgledu na niezawodnosc
a taka honda jak ci sie podoba ? [link do Otomoto wygasł] jest wieksza od toyoty na pewno
zobacz jeszcze:
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

08 Sty 2013, 11:53

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] kontra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł].
Wolabym chyba mimo wszystko Scenica, który na dłuższe trasy będzie mniej męczący i bardziej oszczędny. okupione to oczywiście będzie częstszymi usterkami, jednak ich częstotliwość w głownej mierze zależeć będzie od stanu i o twojego zaangażowania w auto. Do Scenika droższym, ale równie dobry rozwiązaniem będzie benzynka jak tu [link do oferty na Allegro wygasł]. Honda co prawda jest wytrzymała, jednak mimo swoich gabarytów nie jest tak przestronna jak scenic i na długich trasach będzie czuć dyskomfort
Xyoz
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1.6 101km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

08 Sty 2013, 17:11

O rany! To dość spory wybór!
Ja myslalam ze za takie pieniądze to co najwyżej gruchota dostanę i ledwo doproszę sie o klimatyzację.

Ale pokolei.

RAV4 wygląda obiecująco. Zainteresowała mnie Twoja opinia dotycząca niezawodności. Zapamiętam to, zresztą. Wygląda na coś wytrwałego. Jeszcze bede szukać jak się sprawdza na długich wycieczkach.

Hondy odpadają. Jeśli już mogę wybierać, to po prostu mi się one nie podobają.

Land Rover zainteresował mnie swoim zewnętrznym wyglądem, niemniej jednak ciężko mi znaleźć jakieś lepsze info o nim, a konkretnie o tym "roczniku". Ciągle jednak widzę komentarze na temat dużego zużycia paliwa.

Toyota Vitara - no ! nie wiem czy to jest mały samochod. W sumie mogłabym mieć i większy, super by było mieć samochod jednak 4/5 drzwiowy, podoba mi się ale tu znow pytanie o zużycie paliwa? (Na tej aukcji jest instalacja LPG, ale po przeczytaniu burzy informacji nie wiem w koncu czy jest to przydatne czy nie)

Renault Scenic już bardziej przypomina mieszczucha, ale dałam się wciągnąć i oczarować tą całą masą gadżetów jakie są na tej ofercie z allegro. Dwa szyber dachy!! to okienko na bagażniku!! skórzane fotele?! i sto innych rzeczy? To chyba jakas pomyłka Xyoz, bo napisałeś że to miała być droższa opcja, a właśnie wolę benzynę. No i chyba gdzieś tam jest haczyk za taką cene.
Moje zaangażowanie w auto? Daj spokoj. Będzie moim oczkiem w glowie! Nadam mu imię i będę ciąglę go doglądać. :D Ale jednak..
Nie wiem czy nie wolałabym mieć większą ufność że nie pojawi się usterka w trasie.
No i Scenic jakos wyglada mi na samochod mało terenowy, nie tylko ze wzgledu na te opływowe kształty ale musialabym sie przekonac ze da rade bez wiekszych problemow przejechac lesne drogi.

Jeszcze będę szukać info o wymienionych samochodach, ale dzięki wielkie za odpowiedzi. :)
Eyoko
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...
    40-lecie Renault w Formule 1
    Renault informuje, że w ten weekend, w ramach Grand Prix Monako, uroczyście rozpocznie obchody 40 rocznicy zaangażowania marki w wyścigi Formuły 1. Renault rozpoczęło przygodę z Formułą 1 wraz z udziałem kierowcy Jean-Pierre ...

08 Sty 2013, 18:14

Proszę Pani.. ;D
O ile leśna droga to nie jest droga, gdzie potrzebny jest kąt natarcia na poziomie 60 stopni i wieelkim wykrzyżu osi, to Scenik jest w sam raz. I nie tylko Tobie się on podoba. W dłuższe trazy to jest auto jak znalazł. Dodatkowo benzyniak 2.0 nie uchodzi za specjalnie awaryjny.
Te auta tylko kosztują, naprawdę. Nie jest to młodziutka konstrukcja, wiec zaplecze serwisowe jest dostatecznie rozwinięte i jakiekolwiek naprawy nie będą okupione sprzedaża kosiarki/drogiej suszarki do włosów. ;D Taki akcencik ;)
Jeśli faktycznie nad diesla cenisz benzynę, to śmiało polecam i podpisuje się pod tym ;)
Toyotka, jak Toyotka - niezawodna jest (ciężko jest ją zepsuć), jednak komfort podróżowania już nie jest taki sam jak w Renówce.
Xyoz
Początkujący

08 Sty 2013, 18:41

"Te auta tylko kosztują, naprawdę."
"Tylko" czy "Tyle"
Bo jeśli mam rozumieć że "Niestety kosztują tyle - AŻ 13-15 tyś!! to to chyba nie jest tak źle? ;)
Eyoko
Nowicjusz

08 Sty 2013, 18:46

Jest to normalna cena tych aut ;) Tak to chciałem ująć ;)
Xyoz
Początkujący

08 Sty 2013, 19:28

1.Czy mozesz powiedziec na czym polega wg Twoich kryteriów "komfort podrozowania" ?
2.I co daje wlasciwie naped na cztery kola skoro nie jest raczej terenówką? Czy to znaczy ze dalby rade wjechac na plażę? Czy lepiej nie kombinuj bo to juz przesada - usterki, usterki.
3.Czy uważasz ze jest sens instalować LPG albo szukac takiego ktory to ma ?

Ten Scenic coraz bardziej mi sie podoba.. Gdy w sumie pozwalam sobie na dodawanie większej ilości kryteriów które by mnie przybliżały do "samochodu marzenie" o ktorym jakos nie mialam smialosci snic za tę cenę, to wyskakuje wlasnie on.

Jedna jedyna wada dla mnie, którą miałam przecież ignorować jest taki nowoczesny wygląd. Ale zapewne oplywowe ksztalty zmniejszaja opor powietrza itd..
Brakuje w tym jednak jakby mojego charakteru.

Ale od czego domowy tuning i sprężarka z bazarku by dzięki niej wyżyć się artystycznie !
:D
Eyoko
Nowicjusz

09 Sty 2013, 00:23

1. Wnętrze wykonane jest z lepszych materiałów niż w Toyocie, wyposażenie bogatsze, a sama charakterystyka pracy zawieszenia bardziej miękka.
2. Taki napęd na 4 koła daje właśnie możliwość wjazdu na plaże czy w miarę bezproblemowego poruszania się po śniegu - wtedy napęd4x4 to zbawienie.
3. Na pewno nie ma sensu kupować auta z instalacją. Co najwyżej samemu założyć. Jednak najpierw spróbowałbym pojeździć na czystej benzynie i zobaczył bym, czy jestem w stanie tankować wtedy, kiedy muszę. I czy mnie stać. Wtedy auto będzie mnie problematyczne.

Nie rozumiem, Scenic nie wygląda źle ;) Mi tam się podoba ;) Ale to oczywiście rzecz gustu ;)
Xyoz
Początkujący

09 Sty 2013, 12:43

jeśli mówimy o sceniku 4x4 (bo jeśli o jeździe po szutrach i takie tam to tak mysle) to ten napęd to delikatna iluzja w porównaniu do stale pędzonego 4x4 w starej rawce z możliwościa blokowania międzyosiówki, jeśli chodzi o zdolności terenowe to rav na pewno lepiej od scenika,
stara rav wystepuje tylko w benzynie 2.0 i to bardzo dobry wybór, lepiej szukać długiej (5 drzwiowej)gazowanie znosi dobrze choć na benie tez nie tragedia spalanie rzędu 8-8,5 litra nie tragedia....
ale jeśli czasem zamierzasz się władować w teren to lepiej mieć coś sensownego o ile stara RAV to bardzo fajna bryczka to terenówką nie jest (niestety brak reduktora i międzyosiówka na visko dają o sobie czasem znać) to można poszukać czegoś jednak z reduktorem,
za 15 można już szukać ;) do tego opony jak i części do rav są w cenach podobnych jak to innych terenówek.....
a LRfreelandera sobie odpuść od razu :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Sty 2013, 13:03

musisz sprecyzowac czego potrzebujesz, owszem za 15 tys da rade kupic jakiegos nissana patrola ale nie sadze zebys potrzebowala typowej terenowki z reduktorem, sama pisalas o lesnych drogach i plazach a tam reduktor bedzie zbedny poza tym im bardziej auto jest terenowe tym mniejszy komfort na dluzszych trasach uzyskasz, scenik bedzie bardziej komfortowy i lepiej wyposazony a toyota lepiej sie spisze w terenie i na pewno ciezko ja bedzie popsuc ( w sceniku za pewne bedzie cie czekala z miejsca wymiana walu za jakies 1,5tys zl ) jak ci sie nie podoba bryla scenika to go nie kupuj po co jezdzic samochodem ktory ci sie nie podoba.
mam jeszcze inna propozycje :
[link do Otomoto wygasł]
wydaje mi sie ze bedzie ciut mniejszy od toyoty albo taki sam ale posiada reduktor
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Sty 2013, 16:44

Fakt. Nie potrzebuję terenówki, ani luksusów, choć jedno i drugie kusi swoimi zaletami.

Chcę po prostu móc ekonomicznie, bezpiecznie i bezproblemowo podróżować.
Głównie będę się trzymała zwykłych dróg i autostrad ale jak już dojadę gdzieś to nie chcę by na środku jakiegoś pustkowia okazało się, że wpadłam w mini kałuże i nie mogę z niej wyjechać.
Nie mam potrzeby by skręcać nagle w dziki las by zrobić sobie free ride, ale potrzebuję tej niezależności i pewności jaką może dać napęd na cztery koła, że sobie poradzę.
W nissanie patrolu to bym się zakochała. Duże samochody jednak dużo palą. Było by cudownie gdyby się dało nie przekraczać tych 50zł za 100km ale czy to możliwe? Na pewno to przekroczę zwłaszcza jeśli zabiorę znajomych z bagażami i innym sprzętem.
Nie potrzebuję także opływowego, nowoczesnego , wylakierowanego(wylizanego) auta którym szpanować można w świecie biznesu, a jak zrobi się małą rysę to już jest panika, jak to strasznie wygląda no i zwraca uwagę w biedniejszych miejscach.

Przemyśle na nowo RAV4. Niezawodność o której wspominacie jest dla mnie cenniejszą rzecza od luksusów Scenica, dlatego ten Renault wypada z listy.
Pajero tez wygląda interesująco. Poczytam opinie właścicieli i inne info.
Ale najprawdopodobniej reduktor nie jest mi potrzebny.
Eyoko
Nowicjusz

10 Sty 2013, 19:22

proponować pahero z silnikiem GDI to rzeczywiście genialne :mrgreen: zwłaszcza jak sie ma w 50pln/100km zmieścić :mrgreen:
żadnego patrola nie potrzebujesz bo to przerost formy nad treścią, ale frontera sport przykładowo bardzo dobrze się wpasuje w Twoje potrzeby :ok:
co do spalania ja w (dużym samochodzie) z silnikiem V6 o pojemności 3,2 mieszcze się spokojnie w Twoich wymaganiach cenowych :mrgreen: z zapasem nawet :ok:
Dzielny samochód do podróżowania dla niewielkiej osoby!
nafocie Opletl Monterey 3,2V6 (za 15 spokojnie w dobrym stanie)
zaleta? wjedziesz wszędzie wyjedziesz, jesteś niezalezna od innych, do tego bez problemu można w nim spać wygodnie w 2 osoby :mrgreen: tego używam typowo turystycznie, dalsze wyjazdy typu gruzja rosja itd :ok:
za 50pln/10km będzie większość terenówek (średnich) zasilanych LPG,
co do rzeczonego mitsu to niestety GDI nie zagazujesz za rozsądną kwotę, ale zwykłe z silnikiem MPI to inna sprawa, ba nawet grand cherokee z 4.0 opędzisz w tej kwocie,
a za 15 można się nawet o wrangla połasić
[link do oferty na Allegro wygasł]

a jak kupować suva to po co się targać na nie widomo co jak za 1/3 tej kwoty można kupić sensowną KIA Sportage (starą) i spokojnie śmigać za 25-30pln/100km :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)