Dziurawa klimatyzacja

22 Maj 2017, 17:01

Witam. Mam nieszczelna klimatyzacje i chcialbym sie dowiedziec jak moge sprawdzic czy sprezarka i wiatrak od klimy sa sprawne nie znam sie za bardzo i nie wiem co mam wymiac. Auto audi a4b5 :ok:
Fabio431
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 12 2015
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Audi
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Maj 2017, 21:34

Fabio431 napisał(a):Mam nieszczelna klimatyzacje i chcialbym sie dowiedziec jak moge sprawdzic czy sprezarka i wiatrak od klimy sa sprawne nie znam sie za bardzo i nie wiem co mam wymiac.
A skąd wiesz że masz nieszczelną lub dziurawy układ klimatyzacji?

Jeżeli jest gdzieś dziura od niedawna, a wcześniej kilma nie sprawiała kłopotów to jest szansa że po usunięciu nieszczelności będzie dalej działała.

Przy braku czynnika w układzie wentylator od klimy nie załączy się i sprężarka również. Musisz usunąć nieszczelność jeżeli jest ona na przewodzie to wymień go (można również pospawać aluminium). Po usunięciu nieszczelności musisz nabić klimę i sprawdzić czy wszystko działa, dlatego samemu czasem nie warto się w to bawić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Maj 2017, 20:49

Musisz najpierw nabić klimę, a dopiero potem można sprawdzić czy klima działą oraz wydajnośc kompresora. Są magicy, którzy nawet z pustą klimą umieją uruchomić układ klimy ( zresztą nie jest to trudne ), ale ja odradzam takie doświadczenia - w czynniku chłodzącym jest olej, który smaruje sprężarkę. Uruchomienie sprężarki bez tego oleju, może doprowadzić do jej zniszczenia. Naprawdę nie warto.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...