Dziwna sprawa z tylną lampą

09 Gru 2020, 13:19

Witam. Auto vw golf plus 2006r.

Nagle przestał działać zewnętrzny ring w tylnej lewej lampie. Kupiłem nową lampę i problem był identyczny. Jednakże podłączyłem prawą lampę do lewej wtyczki i lampa świeciła, wiec pomyślałem, że taki los iż kupiłem lampę z takim samym defektem. Jednakże po zakupie kolejnej lampy znowu defekt był identyczny. A gdy wepnę w tę wtyczkę prawą lampę to wszystko działa. Magia... Zna ktoś odpowiedz? Będę wdzięczny.

Niestety nie mogę podpiąć lewej lampy do prawej wtyczki, ponieważ przewód jest zbyt krótki
Chicken13
Obserwowany

09 Gru 2020, 13:43

Spróbuj ustalić które piny odpowiadają za świecenie tego ringu w lampie. Sprawdź wtedy napięcia i porównaj między lewą i prawą wtyczką. Jeżeli będzie tak samo to znaczy że coś ewidentnie musi być z lampą.

Możesz też podać odpowiednie napięcie na piny w lampie żeby sprawdzić czy led zaświeci.

Swoją drogą to dziwne bo jeżeli masz identyczne kostki i jedna lampa świeci a druga nie to problem wskazuje na lampę lub na jakąś przerwę w obwodzie i może jak podłączałeś tą prawą lampę to kable były bardziej napięte i dlatego świeciło wkładasz oryginalna kable układają się inaczej i jest przerwa przez co nie świeci. Innej możliwości raczej tu nie ma :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35