Dziwna sytuacja z ubezpieczeniem OC

09 Lut 2010, 23:19

witam

w grudniu moja narzeczona miala kolizje z innym samochodem. jako ze nikt sie nie przyznal, sprawe skierowano do Sadu Grodzkiego.
ku naszemu zdziwieniu dzisiaj przyszlo pismo od ubezpieczyciela, ze druga strona zglosila szkode i wskazala moja narzeczona jako osobe winna. razem z pismem jest formularz ktory nalezy wypelnic i potwierdzic swoja wine.
jest to sytuacja o tyle dziwna, ze przeciez w takim wypadku sad decyduje o tym kto byl winny.
jak sadzicie, czy to normalna procedura, czy po prostu druga strona liczac na jakies szczescie zglosila swoja droga szkode liczac ze a nuz sie uda?
co w takiej sytuacji zrobic?

pozdrawiam
pawel
paul-k
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

10 Lut 2010, 09:12

W tej sytuacji najlepiej będzie jak udasz się lub zadzwonisz do ubezpieczyciela i zapytasz o co chodzi i wyjasniesz sprawę.
A na marginesie, to skoro tamta strona robi takie numery, to ty też zgłoś szkodę do ubezpieczyciela tamtego samochodu.
Możesz też poczekać - a niech sobie naprawiają z twojego ubezpieczenia - jak sąd wyda wyrok, że to narzeczona jest winna, to nic się nie stanie, bo ubezpieczalnia już pokryła koszty. A jak sąd wyda wyrok, że winny jest tamten kierowca, to ubezpieczalnia upomni się o koszta naprawy, a jak nie będzie chciał zapłacić to wejdą mu na konto przy pomocy komornika.
Tak czy inaczej jak nie zrobisz to będzie dobrze dla ciebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Lut 2010, 14:39

Tak się składa, że gdy sprawca nie jest ustalony a w grę wchodzi sąd grodzki, ubezpieczalnia nawet po zgłoszeniu szkody może wstrzymać wypłatę odszkodowania do ogłoszenia wyroku sądu, nawet gdy mija termin 30 dni
ribeiro
Początkujący

Miejscowość: zewsząd

29 Lis 2010, 13:44

Miałem auto marki Audi A4, ja posiadam zniżkę 60% To auto było zarejestrowane na dwie osoby i teraz mój współwłaściciel nabywa auto jest pewien że ma zniżki tak samą jak ja, czyli 60% rejestruje auto na siebie idzie do agenta MTU ten mówi ze tak oczywiście zniżke bedzie miał.
Po miesiącu przychodzi do zapłaty z MTU 380zł dopłaty.
Tamten gośc od którego nabył auto miał opłacone OC do Czerwca i teraz on wyciągają ponownie pieniądze.
To są najgorsze złodzieje, niech każdy stroni od nich jak najdalej, jak tak mozna.
Dowiaduje się że w każdej firmie przechodzą zniżki na współwłaściciela, w każdej prócz MTU!!!!

Miejscowość: Kraków

29 Lis 2010, 14:16

A od kiedy to jest tak, że zniżki przechodzą na współwłaściciela?
Jak ktoś ma pierwszy raz samochód, nie ma żadnych zniżek, a np. ojciec ma 60% zniżek, to myślisz że jakaś firma ubezpieczeniowa też mu da 60% zniżki???? Chyba niepoważny jesteś....
Współwłaściciel zbiera zniżki od zera. Tak, jakby współwłaścicielem nie był. Jedynym plusem tego jest tylko to, że składki płaci właściciel, który ma zniżki, a co za tym idzie ubezpieczenie jest tańsze.
Chyba, że współwłaściciel ma juz jakieś zniżki - jak ma np. 20 %, a właściciel ma 60%, to współwłaściciel w żadej firmie nie dostanie 60% tylko te 20% będzie miał.
Jeżeli natomiast współwłaściciel ma 20% zniżki w jednym TU i przechodzi do innego, to nie każde TU te zniżki przejmuje. W większości jednak przechodzi się ze zniżkami, ale nie we wszystkich TU.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

29 Lis 2010, 19:57

To jest nie prawda co piszesz, widze że masz coś wspólnego z MTU.
Tak sie składa że byłem w kilku firmach ubezpieczeniwych i zniżki przechodzą z współwłaściciela,
Tak nie jest tylko w jednej pseudo firmie MTU.
To są oszuści.
A agent tej firmy zapomniał powiedzieć, poszedłem do innych i dopiero powiedzieli że w każdej innej firmie zniżki przechodzą, tylko jedno MTU tak naciąga ludzi!!!![/b]
Mirko
Mirkose
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

30 Lis 2010, 08:06

Po prostu w tych innych firmach nie potrafisz wytłumaczyć o co Ci chodzi. Zniżki można nabyć tylko poprzez bezwypadkowy staż w posiadaniu OC (i/lub AC). Zniżki ze współwłaścicela nie przechodzą nigdzie na druga osobę. Korzysta się z nich jedynie na pojeździe, na którym występuje współwłasność.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

30 Lis 2010, 10:05

Mirkose takie rzeczy tylko w Erze :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Lis 2010, 10:14

Dokładnie - myślisz, że jak np. twój ojciec ma 60% zniżek, ty karierę dopiero zaczynasz i masz 0% zniżek, to jak zrobisz ojca właścicielem lub współwłaścicielem, to będziesz miał 60% zniżek? Nigdzie tak nie ma. W żadnej ubezpieczalni. Każdy musi na zniżki zapracować bezszkodową jazdą. Owszem, większość firm akceptuje zniżki już posiadane w innej ubezpieczalni - eżeli np. w Link4 miało się 20% zniżek, to w PZU też będziesz miał 20% zniżek. Ale w żadnej nie ma tak, jak piszesz.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

27 Sty 2011, 13:06

No i nie warto kłamac , bo od tego roku ubezpieczyciele mają możliwośc weryfikcji tych zniżek i ilości zgłaszanych szkód przez danego kierowcę w poprzednim roku.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa