Czy potrzebny kurs na przewóz rzeczy

07 Gru 2010, 13:08

Witam potrzebuje jednoznacznej odpowiedzi na pytanie czy moge jezdzić autem w firmie nie wykonującej transportu np.hurtowni,masarni autem przekraczającym 3,5 tony bez kursu na przewóz rzeczy?
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

07 Gru 2010, 15:20

nie

a co to za ciężarówka że nie wykonujesz nią transportu? dźwig? :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Gru 2010, 16:34

Hehe no nie :razz: chodziło mi o to że jeżeli nie jestem zatrudniony w firmie transportowej to nie wykonuje transportu w celach zarobkowych i nie musze mieć tego kursu bo np jezdze na potrzeby sklepu i woże towar na jego potrzeby a nie typowo transportowe czy dobrze rozumuje?
nitro
Zaawansowany

07 Gru 2010, 17:30

wożąc towar na potrzeby sklepu wykonujesz usługe transportową :!:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Gru 2010, 14:14

Wiesz to z doświadczenia czy to Twoja interpretacja przepisu? Bo wiadomo jak to w polskim prawie niewioedomo do końca.... spotkałem sie z opiniami ze nie trzeba jezeli jezdzisz w firmie która ma transport na potrzeby własne....druga opinia to ze do 7.5 tony nie trzeba posiadać tej kwalifikacji
nitro
Zaawansowany

27 Sty 2011, 14:42

Jeśli wykonujesz usługę transportową dla firmy, powinieneś posiadać własną firmę transportową, a co za tym idzie również odbyć taki kurs.
lubiefutbol
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Auto: Peugeot 4007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Top 10 najbardziej cenionych rajdów off road
    Witaj w ekscytującej arenie wyścigów off-road, gdzie każda sekunda jest walką z nieprzewidywalnymi elementami przyrody, a każdy skręt kierownicy to decyzja o triumfie lub porażce. W tym świecie, gdzie grunt pod kołami ...