Dziwna usterka skrzyni... ??!!

16 Sty 2010, 20:03

Witam mam na imę Mateusz i ostatnio zakupiłem auto (Volvo S40 2.0D 2005 rok manual) na aukcji gdzie było napisane ze jest problem niewiadomego pochodzenia, zadecydowałem się na zakup tego własnie samochodu.
Auto stoji już u mnie na posesji, bardzo diwna sprawa związana jest z tą usterką...
Mianowicie nie wiadomo czy to skrzynia biegów jest uszkodzona czy coś innego.
Gdy auto odpalam nie da się słyszeć żadnego podejżanego dzwięku, na odpalonym silniku można wrzucać biegi ale bez efektu bo auto nie jedzie. Kiedy wrzucam każdy bieg słychać dzwięk pod skrzynią biegów ale auto nie rusza. Prędkościomież również stoii w miejscu i myśle z przegóby również.

Auto daje niedlugo do mechanika ale próbuje obstawić przyczyne tego bo najłatwiej powiedzieć sprzegło...
Co wy myślicie?

pozdrawiam
misiek_mati
Nowicjusz

Miejscowość: UK
  • 16 Sty 2010, 21:24

Nie jestem pewny czy tam aby nie ma jakiegoś nietradycyjnego sprzęgła...np:sprzęgło hydrauliczne..?
    Może jakieś łożysko "przeleciało"..?
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2010, 12:11

zgardza sie w VolVO s40 jest sprzeglo hydrauliczne i jezeli tak mowisz to tarcza sprzeglowa a jezeli odpalisz samochod wcisniesz sprzeglo i puscisz sprzeglo a samochod zgasnie i obrotomierz bedzie wariowal moze to byc skrzynia chociaz nie koniecznie
    kamilszczak01

17 Sty 2010, 16:01

Gdy auto jest odpalone i wrzucam biegi ze sprzęgłem albo i bez reakcja jest taka sama czyli żadna :razz:

Auto nie reaguje na żadne ruchy gałki zmiany biegów albo wciśniętego sprzęgła także to musi być tarcza i docisk do wymiany.

Dzięki za odpowiedz

pozdrawiam
    misiek_mati
    Nowicjusz

Miejscowość: UK

17 Sty 2010, 16:08

moim zdaniem to samo ale jak juz bedziesz dokladnie wiedzial to wpadniej tu na forum i napisz co bylo przyczyna
    kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
      Renault ALASKAN pick-up
      Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...