Co dzieje się z benzynowym układem zasilania w samochodzie z elektronicznym wtryskiem benzyny podczas zasilania gazem?
"W samochodach z elektronicznym wtryskiem benzyny, elementy układu benzynowego podczas pracy silnika na gazie działają tak, jakby silnik był zasilany benzyną. Nieczynne są jedynie wtryskiwacze, które podczas pracy silnika na gazie są na stałe zamknięte.
Żeby zapewnić poprawne działanie wtryskiwaczy benzyny uruchamianie silnika powinno zawsze odbywać się na benzynie!
Warunek ten spełniają instalacje z elektronicznymi reduktorami-parownikami, gdzie po wybraniu na przełączniku zasilania gazem każdorazowe wyłączenie silnika zapewnia kolejny rozruch na benzynie i dalej automatyczne przełączenie z benzyny na gaz. Pompa paliwowa podczas jazdy na gazie cały czas pracuje a pompowana benzyna powraca do zbiornika ochładzając po drodze elementy układu benzynowego, odprowadzając ciepło z wtryskiwaczy benzyny. Zatem jazda na gazie bez odpowiedniej ilości benzyny w zbiorniku grozi zniszczeniem pompy benzynowej oraz przyspieszeniem zużycia pozostałych elementów układu paliwowego. W czasie jazdy na benzynie taki problem nie istnieje, ponieważ przy braku benzyny samochód po prostu zgaśnie i pompa nie będzie działać. Niekiedy stosuje się odcinanie zasilania pompy (niewskazane ze względów technicznych)."
źródło:
http://www.eko-pal.com.pl/samochody_uzy ... gazowa.php
Może kable zamienione przy kopułce?
Jak bys zrobił to doswiadczenie z zapalaniem paliwa to mógł bys wykluczyc iskre
Kiedys robiłem kadetta (inna technologia ale zasada ta sama) miałl dobre iskry aparat zapłonowy i kopułke nowe ale jak go kreciłes to tylko zakaszlał i juz wiecej sie nie odezwał. wykreciłem swiece były zalane wiec je wypaliłem i wkreciłem jeszcze gorące lepiej juz kaszlał ale zeby go zapalic to trzebabyło włączyc ssanie i trzymac gaz.
ze miał gaźnik półautomatyczny to wolałem zaczekac ze stwierdzeniem ze to moze on wreszcie taki stary mechanik co juz jest na emeryturze powiedział mi abym własnie podlał swiece i musi sie zapalic jak dostanie iskre. No i jak podlałem swiece tak iskry nie widziałem jak troche z niej paliwa wyleciało to sie pokazała taka malutka iskierka.
wina nadpalonej cewki.
dlatego mysle ze warto to sprawdzic.
bo paliwo jest w silniku powietrze pewnie tez wiec odzywac sie musi.
kiedys pokazano mi fajną sztuczke, wkładano bezposrednio do głowicy przewody z benzyna i bez zadnego gaźnika niczego puszczano paliwo powoli kranikiem i silnik chodził nie równo ale chodził
jak jest paliwo powietrze i skra i musi sie cos odzywac.
jesli miałby przestawiony zapłon i mocną iskre to walił by w filter strzelał do tłumnika cokolwiek
mogła pasc sonda lambda(przesadza z iloscia paliwa do powietrza i zalewa odrazu)
jesli jest w tym silniku przepływka to wykrec ja i sprawdz czy na tych dwoch drucikach na niej nie zebrał sie brud (przepływomierz to delikatne urzadzenie elektroniczne)
mogła pujsciła uszczelka klawiatury
ort. i interpunkcje to nie specjalnie ![Surprised :o]()