Dziwne białe plamy "wpite" w lakier

25 Kwi 2016, 21:54

Witam,
mam problem z moim Nissanem Quashai - rocznik 2010, bez niczego takiego, ot dobrze się spisuje.
Ostatnio na jednej stronie na drzwiach i na nadkolu pojawiły się... dziwne białe plamy. Mycie nie pomogło, próby usunięcia np. pastą polerską też nie.

Ogólnie pod dłonią lakier jest taki sam, jak w innych miejscach - wygląda jakby coś się "wpiło" w niego.
Tak to natomiast wygląda:

http://i.imgur.com/OnDw8nL.jpg
http://i.imgur.com/2g39jsw.jpg
(przepraszam za odbicia, niemniej nie udało się inaczej)

Cóż to może być i czy można się tego jakoś pozbyć?
Samochód używany sporadycznie, trzymany na zamkniętej posesji i raczej nie byłoby okazji, aby ktoś umyślnie/nieumyślnie czymś go oblał.

Znajomy prowadzący sklep i myjnię stwierdził, że to nieco jakby ktoś mi machnął np. jakimś rozpuszczalnikiem lub podobnym środkiem pędzlem i za wiele się z tym nie zrobi. Nie zwraca uwagi, dopóki się samochodu solidnie nie wyczyści. Wtedy, w szczególności w słońcu, wygląda niestety fatalnie :(
metall2
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nissan Qashqai

26 Kwi 2016, 08:57

Też widząc to pomyslałem, że ktoś ci po złości polał jakimś żrącym towarem - jest kilka takich niewinnych substancji, które powodują uszkodzenia lakieru (nie będę pisał jakie to). Nie wiem jaka pastę polerską miałeś na myśli, ale jeżeli dobry polernik nie potrafił tego usunąć papierem ściernym na mokro i pastą, to raczej już nic z tym nie zrobisz. Miejmy nadzieję, że plamy te nie zaczną pękać i się łuszczyć, bo tak tez się "lubiało" dziać....
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

26 Kwi 2016, 10:13

Faktycznie wygląda na ochlapanie jakimś świństwem. Lakier, poza zmianą koloru, nie jest uszkodzony?
Zielonka
Początkujący

Prawo jazdy: 07 03 2010
Auto: Fiat Sedici
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

26 Kwi 2016, 12:01

@Anjin:
Miałem na myśli zwykła pastę polerską, nie próbowałem papieru ściernego na mokro.

@Zielonka:
Nic na to nie wskazuje.
metall2
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Nissan Qashqai

26 Kwi 2016, 13:31

A jaka to jest w/g ciebie zwykła pasta polerska ?
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot