Dziwne dźwięki po zgaszeniu auta

29 Sty 2024, 10:10

Witam. Jestem posiadaczem audi a3 8p 2008r 2.0 diesel. Problem pojawił się na początku od tego że wkradł mi się szczur pod maskę i przegryzł kable od czujnika temperatury płynu chłodzącego. Kable zostały zlutowane, kontrolka cheka jak się pojawiła tak po zlutowaniu sama zniknęła. Problem wydawał się rozwiązany. Jednak po zgaszeniu silnika zaczął wydawać się dziwny dźwięk taki jakby skrzek gdzieś w okolicach silnika. Ten dźwięk pojawia się z 3-4 razy po czym słychać z innej strony tak jakby odetkanie się powietrza, odessanie. Po każdym zapaleniu i zgaszeniu auta pojawiaja się te dźwięki. Wydaje mi się też, że samochód chodzi na wyższych obrotach a także jest większe spalanie paliwa. Z rana także obserwowałem dym z tłumika i jest bardziej szary niż biały. Od czego zacząć poszukiwania?
Darek345
Nowicjusz

• 29 Sty 2024, 22:07

Zacznij od dokładnego obejrzenia silnika i wszystkich przewodów wraz z kanałem dolotowym. Trzeba sprawdzić czy tam gdzieś nie widać jakiś uszkodzeń. Jak szczur przegryzł kabel to mógł i narobić innych szkód.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Która firma króluje na rynku kabrioletów?
      Co wspólnego mają ze sobą Mercedes 170 S z 1937 roku, 540-konne Audi R8 Spyder czy ekstremalnie luksusowy i niebotycznie drogi Rolls-Royce Down oraz Mercedes-AMG GT? Każdy z tych samochodów został wyposażony ...