Dziwne hamowanie...

02 Mar 2016, 21:28

Witam :)

Mam pytanko, gdy autko postoi przez noc na polu czy tez w garażu, rano gdy ruszam i wcisnę hamulec nożny to wiadomo na początku jest twardy ale również po uruchomieniu auta wciskając hamulec hamuje mi tylne prawe koło na piskach... po prostu lekko wcisnę pedał hamulca i od razu ciągnie tylne prawe koło... i tak dzieje się do 2-3 wciśnięć hamulca nożnego, potem jest już okej tzn. nie hamuje mi już tylne koło na tzw. "smyka" i wszystko wraca do normy...

Wymieniłem dziś u mechanika korektor siły hamowania 2 strony i problem jest nadal... po nocy gdy odpalam auta, wciskam pedał hamulca ze 2-3 razy i tylne koło hamuje na tzw "smyka" , potem już wszystko wraca do normy wciskając hamulec na maxa przód idzie na piskach oba koła tył hamuje ale nie na piskach lecz normalnie :) To wszystko szfankuje na początku trochę dziwne... ?

Dodam że mam coś z ABS bo świeci mi kontrolka ale świeci już ponad 3 lata a problem z hamowaniem pojawił się ot tak, od paru tygodni....

Błąd układu ABS jak został wyczytany to:

11 - Czujnik obrotów prawy przód Przerwa.

10 - Czujnik obrotów prawy przód Nieprawidłowy sygnał/brak sygnału.

Najlepsze jest to że jak wypnę pod kierownicą bezpiecznik od ABS i wepnę spowrotem to ABS działa ale po ponownym uruchomieniu samochodu działa ale chwili i zaraz zapala się kontrolka.

Dalej ten sam objaw, po odpaleniu auta i hamowaniu na początku tylne prawe koło hamuje na tzw "smyka" po wciśnięciu pedału hamulca kilka razy wszystko wraca do normy.

Kupiłem właśnie serwo pompę hamulca może to pomoże... gdyby nie co robić dalej? Pompa ABS?
Kubalaa
Nowicjusz

Auto: Opel Astra F
Silnik: 1.7 D
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Mar 2016, 21:59

A czy ktoś sprawdzał zacisk hamulcowy w tym kole?
Co do ABS-u to trzeba wymienić czujnik w przednim prawym kole i będzie po kłopocie. Wcześniej warto oczywiście sprawdzić elektrykę, czyli wtyczkę i przewody, czy się gdzies nie urwały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000