Kontrolka Audi A3 8l 2001 rok

11 Mar 2016, 11:16

Hej chłopaki,pojawił się następujący problem w samochodzie mojej siostry otóż od kilku dni świeci się jej kontrolka (fotografia poniżej) z początku myślałem,że to płyn i go brakuje ale sprawdziłem i płynu jest tyle ile trzeba,z wywiadu z siostrą wynika że hamulce działają poprawnie,ale przeczytałem w internecie że świecenie się tej kontrolki może sygnalizować jakąś poważną awarię,podpowiecie coś? aha i Tata podrzucił też trop że może już się klocki kończą i trzeba będzie robić hamulce ale wolałbym się upewnić.Na dole fotografia kontrolki.

Kontrolka Audi A3 8l 2001 rok
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994
1

11 Mar 2016, 13:49

Sprawdź te klocki jakiej grubości mają okładziny. Czasem ta kontrolka może oznaczać również awarię ABSu, ale najczęściej to niska ilość płynu hamulcowego. Może też być uszkodzony wyłącznik przy hamulcu ręcznym co warto sprawdzić jak płyn hamulcowy jest w normie.

Tu miałeś opis tej kontrolki hamulca ręcznego
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999
0

12 Mar 2016, 14:31

Kacper napisał(a):prawdź te klocki jakiej grubości mają okładziny.

Ta kontrolka w żadnym aucie nie oznacza, że są zużyte okładziny cierne klocków. Jeżeli płynu jest dostatcznie dużo, to być może uszkodził się mikrowyłacznik w korku zbiorniczka z płynem hamulcowym. Jak pisał kolega wyżej, ta kontrolka może też oznaczać zaciągnięty ręczny, albo mikrostyk w ręcznym dostał zwarcia, co mało się zdarza. Można to jednak łatwo sprawdzić - zaciągając ręczny, powinieneś zauważyć wyraźnie mocniej świecącą się tą kontrolkę. Natomiast jeżeli byłby problem z ABS-em, to rqazem z tą czerwoną kontrolką musiałaby się świecić kontrolka ABS-u.
Sprawdzanie zacznij poprostu od wyjęcia wtyczki z gniazda na korku wlewu płynu do zbiorniczka z płynem hamulcowym. Jak kontrolka zgaśnie, to uszkodzony jest mikrowyłacznik w korku i trzeba kupić nowy korek - jest to nierozbieralne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

13 Mar 2016, 12:17

okey no to tak zrobię sprawdzę ten korek,bo świeci się pomarańczowa kontrolka od ABS-us ale nie w tym samym miejscu co ta od hamulca tylko po prawej stronie .Co do ręcznego to zaciągałem ręczny i żadnych zmian nie ma więc calkiem możliwe,że chodzi o ten właśnie korek,jutro się za to wezmę i dam odpowiedz co i jak.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1994
0

13 Mar 2016, 17:08

mobileIS napisał(a):okey no to tak zrobię sprawdzę ten korek,bo świeci się pomarańczowa kontrolka od ABS-us ale nie w tym samym miejscu co ta od hamulca tylko po prawej stronie

Ja pier.... :cry:
Zamykam temat, ponieważ jest to normalnie żenada...Autorowi proponuję przeczytać instrukcję obsługi samochodu i się do niej zastosować. I odradzam korzystania z samochodu, dopóki problemu nie usunie mechanik - może cię to kosztować zdrowie albo i nawet życie. I nie zapominaj, że na drodze nie jesteś sam. Więc auto na lawetę i do mechanika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
3