REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
cortez11 napisał(a):Przełożyli więc tamten alternator do mojego samochodu i jest trochę lepiej
cortez11 napisał(a):Nie z samochodu innego klienta, tylko ze swojego (przecież ASO dysponuje samochodami demo, zastępczymi itp.). I przełożyli, żeby sprawdzić czy to coś pomoże, a nie na stałe.
cortez11 napisał(a):Co do ASO to samochód jest na gwarancji, więc to ASO jest od naprawy, a nie pan Ziutek.
cortez11 napisał(a):Mam problem z akumulatorem (i nie tylko z nim, ale od niego zacznijmy).
Rozładował się już trzy razy w ciągu półtora roku, za trzecim razem padł zupełnie, tak że nie dało się nawet naładować. Za każdym razem był wymieniany na gwarancji.
cortez11 napisał(a):Pobór prądu (na postoju) był sprawdzany.
cortez11 napisał(a):A w czasie jazdy jest tak jak widać na wykresach.
cortez11 napisał(a): A za wysokie napięcie może wykończyć akumulator.
cortez11 napisał(a):Moje pytanie było, czy napięcie podczas jazdy może zmieniać się takich zakresach
cortez11 napisał(a):ale jak widzę nikt tego tutaj nie wie.
Zasada ładowania jest we wszystkich autach bardzo podobna były samochody które napięcie ładowania miały sterowania przez komputer i nie było regulatora osobnego napięcia ale u ciebie problemem może być regulator napięcia lub sam alternator. Regeneracja alternatora nie jest droga a sprawdzenie go w serwisie gdzie zajmują się przeważnie rozrusznikami i alternatorami kosztuje grosze lub czasem nawet nic nie chcą.olex975 napisał(a):Czy ktoś zna już przyczynę takiego zachowania, czy jest alternator do wymiany itp. bo nigdzie nie mogę się doszukać jak działa system ładowania w Giulieccie
Nie wiem co to znaczy podczas normalnego trzymania nogi na pedale przyspieszenia? Zrób tak sprawdź jakie masz napięci ładowania na wolnych obrotach przy wyłączonych wszystkich odbiornikach i następnie przy włączonych (radio, klima, ogrzewana szyba i lusterka, światła) następnie wyłącz wszystko i doda gazu i sprawdź ładowanie przy około 2-2.5tyś. obr.. Podaj nam zapisane wyniki.olex975 napisał(a):Podczas normalnego trzymania nogi na pedale przyspieszania napięcie spada od 12,8 do 12,2 na naładowanym aku.