Dziwne obroty 4-Runner

27 Wrz 2009, 22:24

Witam mam taki problem, znaczy nie wiem czy to jest problem, ale ostanio zaobserwowałem takie coś :
jak auto jest zimne i odpala się silnik, to jakiś czas sobie piszczy i po chwili przestaje( oczywiście mowa tu o przypadku gdy auto jest zapalone na luzie ), i do tego obroty nie są stałe, znaczy nie ma tak jak to było w moim poprzednim aucie np tylko jest coś koło 800 i po krótkim czasie przeskakuje na 1000, słchać to wyraźnie i takie objawy są jedynie na zimnym silniku

Zatem moje pytanie jest takie czy tak być ma, czy może coś jest nie tak

z góry dzięki za pomoc
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

28 Wrz 2009, 11:02

Może pasek alternatora piszczy?
Trzeba sprawdzić.
piotr2273
Aktywny

28 Wrz 2009, 13:17

też o tym myślalem :mrgreen: ale bardziej zastanawiają mnie obroty które początkowo wynoszą 800 a potem wskakują na 1000 gdy auto stoi zapalone. I potem maleją do 800 i znów 1000 i tak w kółko :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Paź 2009, 15:42

no i jak ? poradziłeś sobie z usterką ??
watto
Nowicjusz

Miejscowość: z Marsa

14 Paź 2009, 11:59

siema, po kilku rozkminach, może to byc alternator, silniczek krokowy, albo elektronika, po konsultacją z mechanikiem, wyszło, że mam się tym nie przejmowac :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...
    Lexus LC Matte Prototype
    Wersja LC 500h Matte Prototype to najnowsza odsłona coupé Lexusa, zaprezentowana na Barcelona Motor Show 2019. Samochód pokryto lakierem Space Orange, inspirowanym barwą zachodzącego słońca. Powłoka jest matowa, ...