Dziwne rzężenie

03 Sie 2015, 21:46

Witam wszystkich serdecznie :)

Mam problem z moim samochodem, a mianowicie dziwne rzężenie wydobywające się z tylnej (prawej) strony. Umieściłem to w temacie "Układ wydechowy", bo takie jest moje przypuszczenie, problem może leżeć jednak zupełnie gdzie indziej. Fakt faktem auto było u mechanika niecały miesiąc temu i było wymieniane prawe tylne łożysko koła, stąd też przypuszczenie, że to nie problem w kole i jego układzie.

Dźwięk szczególnie słyszalny przy niewielkich prędkościach, przy rozpędzeniu auta powyżej 30 km/h jest już o wiele ciszej, czasem w ogóle nie daje się słyszeć niczego niepokojącego.
Spodziewam się, że tak czy inaczej będę musiał podejść do mechanika, jednak mój zaufany ma warsztat jakieś 90 km ode mnie, także rozważam podejście do najbliższego w moim mieście, tam jednak pewnie zapłacę o wiele więcej.
Jako że to rzężenie jest dość charakterystyczne, to wierzę w to, że znajdzie się jakiś ekspert i rozpozna usterkę. A nuż jest to drobnostka, która po prostu groźnie brzmi.

Nagranie:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dzięki bardzo i pozdrawiam.
Mors56
Nowicjusz

Auto: Toyota Aygo
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006

03 Sie 2015, 22:30

Nie zdziwię się jak oberwała się osłona termiczna tłumnika i sobie terkoce.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

04 Sie 2015, 10:37

Dokłądnie - coś sobie wibruje podczas pracy silnika. Musisz się niestety schylić i "wysłuchać" gdzie to terkoce. Podejrzewam, że znajdziesz bez trudu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sie 2015, 13:24

Dziękuję za odpowiedzi :ok:

Próbowałem nasłuchiwać, ale nie potrafię dokładnie zlokalizować części, spróbuję raz jeszcze jak przestanie lać. Jak mniemam od tego co się oderwało zależy, czy jest to poważna usterka czy jednak da radę ujechać do mojego zaufanego mechanika? Czy jest to po prostu kwestia przyspawania części?

Sam mam niewielką wiedzę na temat aut, jako że w domu nigdy auta nie było i nie miał kto nawet wprowadzić, także wybaczcie, jeśli pytanie jest poniżej poziomu.
Mors56
Nowicjusz

06 Sie 2015, 20:29

OK, sprawa załatwiona :) Wraz z mechanikiem doszliśmy do tego co było przyczyną hałasu. Tłumik akurat trzymał się całkiem dobrze (dobrze przyspawany), ale trzeszczało coś wewnątrz. Udało się zlokalizować niewielką lukę w rurze i po zaspawaniu problem hałasu zniknął.
Poszło szybko i sprawnie, nie było się jednak czego obawiać, no ale kto nie dmucha na zimne, jeśli chodzi o jego auto ;)
Dziękuję raz jeszcze za pomoc i pozdrawiam.
Temat do zamknięcia.
Mors56
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ŠKODA Š978 (Typ 978), 1956 rok
    Decyzją Ministerstwa Przemysłu Czechosłowacji z roku 1955 czechosłowaccy konstruktorzy otrzymali zadanie stworzenia całkowicie nowego samochodu dla "szerokich mas pracujących". W tym czasie wdrażano produkcję modelu 440 (Spartak), ...