Dziwne wycie po przekręceniu kluczyka i podczas jazdy - VW Jetta A5

12 Cze 2022, 07:55

Dzień dobry, posiadam vw jetta a5 2006 rok 1.6mpi b+g, wczoraj przejechałem w trasie 200km. Dzisiaj rano wsiadłem do samochodu, po odpaleniu słyszalne jest dziwne wycie, nie słychać go pod maską, wycie jest slyszalny w postaci piknięcia po przekręceniu zapłonu trwające około sekundy, po tym ustaje aż do odpalenia samochodu, wycie jest ciagle takie same pod czas jazdy bez żadnych natężeń, słyszalne ze strony pasażera obok kierowcy. Co to może być?
Ergon
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
  • 12 Cze 2022, 09:32

Ergon napisał(a):słyszalne ze strony pasażera obok kierowcy
    Jak włączysz zapłon słychać przez chwilę ale jak go wyłączysz i włączysz ponownie to będzie tak samo słyszalny ten dźwięk?

Spróbuj zlokalizować pomę paliwa i zobaczyć czy to czasem nie ona tak wyje.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Cze 2022, 10:21

Po ponownym przekręceniu zapłonu już nie słychać dźwięku ale słychać go nawet przy otwarciu centralnego zamka.
    Ergon
    Nowicjusz

12 Cze 2022, 10:49

Zlokalizowałem pompę, to ona wydaje dziwny dźwięk, spróbuje ja wyjąc i zobaczyć czy nie jest przytkana
    Ergon
    Nowicjusz

12 Cze 2022, 12:20

Dotankowalem benzyny, teraz przy odpaleniu zawyje przez 2 sekundy tylko, ale podczas jazdy już jej nie słychać
    Ergon
    Nowicjusz

12 Cze 2022, 12:26

Ile miałeś wcześniej benzyny w baku?

Pamiętaj, że przy LPG warto mieć min 1/3 baku i jak osiągniesz taki poziom dotankowac jakieś 10 litrów.

Co do samej pomki to teraz wygląda na to, że jest tak jak powinno ale pamiętaj o niej i zwracaj uwagę na to buczenie bo może być tak że za jakiś czas będzie ona wymagała wymiany.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      BMW 1 Coupe oraz BMW 1 Convertible Limited Edition Lifestyle
      Nowy pakiet wyposażeniowy Limited Edition Lifestyle świeci jeszcze jaśniejszym światłem dzięki walorom estetycznym BMW 1 Coupe i BMW 1 Convertible. Wchodzące w skład pakietu ekskluzywne dodatki wysokiej jakości zostały szczególnie ...

12 Cze 2022, 16:52

Wcześniej miałem około 9-12 l w baku, dotankowalem dzisiaj 25l.
    Ergon
    Nowicjusz

12 Cze 2022, 17:47

Ergon napisał(a):Wcześniej miałem około 9-12 l w baku
    Jak dobrze sprawdziłem to bak ma ma 55 litrów więc to co miałeś w baku przy silniku benzynowym było już blisko rezerwy. Częsta jazda na LPG z małą ilością paliwa w baku może przysłużyć się do szybszego uszkodzenia pompy paliwa.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

12 Cze 2022, 19:24

Póki co nie wyje, będę uważał na stan zbiornika oraz na dźwięki które wydaje pompa, na razie jest wszystko w porządku, dziękuje za pomoc :D
    Ergon
    Nowicjusz