Dziwne zachowanie sprzęgła

15 Sie 2021, 23:07

Witam, mam taki mały problem u siebie ( astra h 2.0t skrzynia M32 6b) od jakiegoś czasu, raczej dosyć okazjonalnie moje wciśnięcie sprzęgła działa na innych zasadach, w sensie że ta jedna zmiana biegu ma jakby miększe sprzęgło i jakby na innej pozycji położenia łapie, przez co nawet jest delikatne szarpnięcie gdyż zachowało się inaczej a jednak swoje auta znamy w pełni i jednak nieświadomie zawsze używamy tyle samo siły na wciśnięcie pedału itp itd. Zdarza się to rzadko ale jednak czasem, dodam że 90% przypadków jest w sytuacji gdy jadę dłuższą chwilą po rondzie na 2 biegu i potem wrzucam 3, wysprzeglik był wymieniany niedawno, sprzęgło z 2-3 lata temu
Karol24
Nowicjusz

16 Sie 2021, 08:42

Może masz takie wrażenie bo jadąc na rondzie działa na Ciebie jakaś niewielka siła odśrodkowa :) Takie rzeczy najlepiej testować na prostym odcinku drogi i tam sprawdzać czy występują różnice.

Karol24 napisał(a):90% przypadków jest w sytuacji gdy jadę dłuższą chwilą po rondzie na 2 biegu i potem wrzucam 3
Ten bieg wrzucasz już po zjechaniu z ronda na prostej drodze podczas przyspieszania?
Karol24 napisał(a):sprzęgło z 2-3 lata temu
Tu bardziej chodzi o przebieg jaki już ma sprzęgło oraz liczy się styl jazdy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Sie 2021, 15:59

Na prostej też to się potrafi wydarzyć i nie jest to na pewno wina fizyki, gdyż na prawdę to czuć że ono się jakos inaczej zachowało, przebiegu sprzęgła nie jestem w stanie określić 30-40k myśle, aczkolwiek jego lekkiego zużycia nie można odrzucić z powodu chipa oraz okazjonalnej agresywniejszej jazdy, ale chociaż się nie ślizga i jest to sporadyczne zachowanie
Karol24
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V Camp Jeep PL 2019 - "Na szlaku Route 66"
    Camp Jeep PL już po raz piąty zgromadził rzeszę miłośników i użytkowników marki. Miejscem tegorocznych zmagań były Mazury, a baza zlokalizowana była na terenie hotelu Mrągowo Resort&SPA. Swoją obecnością ...
    Lexus RX500h - czy taki samochód ma jakieś wady?
    Najmocniejsza hybryda w modelu RX to właśnie wersja 500h dysponująca silnikiem benzynowym i tu uwaga TURBO benzynowym! Przyzwyczailiśmy się że w samochodach tej marki występują silniki bez doładowania, a tu taka niespodzianka ...