Dziwnie Pracujacy Silnik

18 Kwi 2011, 18:41

Witam. Mam mały problem a mianowicie taki. Chcący zaoszczędzić czasu jadac przez las natrafiłem na wodę. Wjechałem w nia i samochod stanoł xD Nie było głeboko bo tylko jedna strona (lawa przód) doszła tylko troche do progu nie nalewajac sie do środka wody a reszta było tak mniej wiecej poziom wody po połowe koła. Chcący ponownie odpalić samochod nie chciał juz rozrusznik przekręcić. Wycigneliśmy go po ok 40 minut z wody i wyjechawszy z lasu na holu próbowaliśmy go odpalić Samochod odpalił po ok 200 metrach ale wydawało mi sie że pali na 3 gary. Dojechawszy do domu zgasiłem go ale rozrusznik ani rusz, Dzisiaj rozebrałem rozrusznik i jedna szczotka sie oberwała ale juz miałem problem z rozrusznikiem . Na pych pali bez problemu dosłownie od razu ale nie podoba mi sie praca silnika. Czy ciepły czy zimny pali bez problemu ale odczuwam delikatny spadem mocy .Świece nowe . Sprawdzałem dzisiaj pali na wszystkie gary ale chód silnika nadal jest taki dziwny jak by palił na 3 gary. Co może byc przyczyną ??? Mógł sie przestawić rozrząd czy oberwac koło posowe ??? Nigdy nie miałem problemu z zapalaniem ani z niczym ale nie pokoi mnie ten spadem mocy . Bardzo prosze o pomoc !!!
focus16
Nowicjusz

Miejscowość: Włoszczowa

18 Kwi 2011, 21:19

A iskra jest na wszystkich świecach? jak odpali to niech pochodzi chwile, wykręć świece i zobacz która jest mokra (skoro chodzi na 3 któraś musi być mokra). wymyj i wysusz a następnie zamień miejscami świece , i sprawdź ponownie , Jak dalej na tym samym cylindrze zarzuci następną to najprawdopodobniej przewody WN lub moduł zapłonowy.
A do Filtra powietrza woda się nie dostała?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

19 Kwi 2011, 16:26

Świece suchutkie takie jakie powinny być Zdejmowałem z każdej kapturek po koleji i chodzi na wszystkie gary ale sinik inaczej pracuje. Nie dostała sie na pewno woda do filtra bo dzisiaj go odkręcałem specjalnie a silnik był zanurzony na lewy bok max 3-5cm w wodzie. Tam nie miało prawa sie dostac. A praca silnika nadal taka samo i moc spadkowa. Dzisiaj wszytkie kostki tez powyjmowałem , popsikałem preparatem specjalnym zeby styk był dobry ale nic to samo. A możliwe jest przestawienie rozrząd czy cos w tym stylu ? Rozrząd jest na pasku. Dzisiaj zrobiłem rozrusznik i pali na dotyk samochód.
focus16
Nowicjusz

19 Kwi 2011, 18:13

Wszystko jest możliwe,zobaczyć rozrząd nie zaszkodzi, sprawdzisz także mierząc kompresję.
A wydech się nie zapchał bo chyba masz katalizator akurat pod silnikiem?.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

19 Kwi 2011, 18:19

Nie mam katalizatora tylko tą sondę . Kopie mnie jeden przewód wysokiego napięcia może to tez byc przyczyna ?
Tylko ze przed tym zdarzeniem nie miałem nic takiego . Już sam nie wiem . Jutro muszę podjechac do mechanika zeby mi tą kompresje sprawdził ;)
focus16
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...