Dziwnie reagująca wskazówka temperatury silnika

04 Paź 2015, 14:27

Witam Wczoraj wieczorem wracałem do domku, miałem około 60 km do przejechania. W połowie drogi nagle wskazówka od temperatury zaczęła wariować. Co chwile z samego środka zakresu (zawsze tak było po rozgrzaniu auta) praktycznie na czerwone pole. Bardzo powoli dojechałem do miejsca gdzie mogę się zatrzymać i jest jakieś światło, aby sprawdzić płyn. Okazało się, że jest go ponad max(ostatnio był dolewany, 2 dni temu). Węże były tak samo ciepłe, wentylator również chodził. Co może być przyczyną? Termostat? Zapowietrzenie? Za duża ilość płynu w chłodnicy? Aaa i oczywiście jest to Ford Focus MK1 1.6 B+G. Z góry dziękuje za każdą pomoc
Naburator
Obserwowany

Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Paź 2015, 09:14

Jeżeli płyn się nie gotował, to z samym układem chłodzenia jest raczej ok. Doszukiwałbym się przyczyne w elektryce - uszkodzony czujnik, uszkodzony wskaźnik lub komputer świruje, ale to mało prawdopodobne. Zacząłbym od sprawdzenia czujnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2015, 13:30

Witam. Dzisiaj doszły pewne fakty. Przejechałem z 15 km na włączonym trybie serwisowym. Na początku temperatura głowicy wynosiła -5 stopni, wszystko fajnie rosło (co stopień max 2). Przy 102 stopniach wentylator zaczął mocniej pracować jednak tylko jeden? Temperatura głowicy podczas jazdy wahała się między 104-108 stopni. Jednak w pewnych momentach poprostu skakała o 6-7 stopni, ze 107 na 114 i na 121(na pare sekund i wracała do zakresu 104-108,wskazówka również wracała na środek). Czy winny może być czujnik?
Naburator
Obserwowany

Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...