Dziwnie reagująca wskazówka temperatury silnika

04 Paź 2015, 15:27

Witam Wczoraj wieczorem wracałem do domku, miałem około 60 km do przejechania. W połowie drogi nagle wskazówka od temperatury zaczęła wariować. Co chwile z samego środka zakresu (zawsze tak było po rozgrzaniu auta) praktycznie na czerwone pole. Bardzo powoli dojechałem do miejsca gdzie mogę się zatrzymać i jest jakieś światło, aby sprawdzić płyn. Okazało się, że jest go ponad max(ostatnio był dolewany, 2 dni temu). Węże były tak samo ciepłe, wentylator również chodził. Co może być przyczyną? Termostat? Zapowietrzenie? Za duża ilość płynu w chłodnicy? Aaa i oczywiście jest to Ford Focus MK1 1.6 B+G. Z góry dziękuje za każdą pomoc
Naburator
Obserwowany

Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

05 Paź 2015, 10:14

Jeżeli płyn się nie gotował, to z samym układem chłodzenia jest raczej ok. Doszukiwałbym się przyczyne w elektryce - uszkodzony czujnik, uszkodzony wskaźnik lub komputer świruje, ale to mało prawdopodobne. Zacząłbym od sprawdzenia czujnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Paź 2015, 14:30

Witam. Dzisiaj doszły pewne fakty. Przejechałem z 15 km na włączonym trybie serwisowym. Na początku temperatura głowicy wynosiła -5 stopni, wszystko fajnie rosło (co stopień max 2). Przy 102 stopniach wentylator zaczął mocniej pracować jednak tylko jeden? Temperatura głowicy podczas jazdy wahała się między 104-108 stopni. Jednak w pewnych momentach poprostu skakała o 6-7 stopni, ze 107 na 114 i na 121(na pare sekund i wracała do zakresu 104-108,wskazówka również wracała na środek). Czy winny może być czujnik?
Naburator
Obserwowany

Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Siedmiomiejscowy Lexus RX
    Jak podaje japoński magazyn Mag-X, premiera wydłużonej wersji bestsellerowego crossovera Lexus RX z kabiną o trzech rzędach siedzeń ma nastąpić już na jesiennym Tokyo Motor Show, a do sprzedaży ruszy w styczniu 2018. Według ...