Dziwny dźwięk przy ruszaniu

11 Lis 2020, 20:25

Dzień Dobry!
Na początku przywitam się na szanownym forum!
Mam problem ze Skodą Rapid 1.4TSI 122KM DSG 7 biegowe.
Samochód z 2015r z przebiegiem 116kkm.
Przy ruszaniu na rozgrzanym silniku słyszalny jest dziwny dźwięk, który pojawia się najczęściej w okolicy 1-1,2 tys obrotów.
Podobny przypadek zauważyłem podczas jazdy przy zmienianiu biegu z 2 na 3.
Dźwięk jest słyszalny w 8 sek, 13 sek, 29 sek, 44 sek, 56 sek, itd.
Nie ma znaczenia, czy skrzynia ustawiona jest w trybie standardowym (D), czy sport (S), co widać na końcu filmiku.
Czy to może być zużyte sprzęgło lub inna część skrzyni? Czy raczej inna część?
Z góry dziękuję za pomoc :roll:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

paweu86
Nowicjusz

12 Lis 2020, 12:33

paweu86 napisał(a):Dźwięk jest słyszalny w 8 sek, 13 sek, 29 sek, 44 sek, 56 sek, itd.
Wiesz co ja to słyszę bardziej od 44 sekundy wcześniej nie słyszę tego dźwięku. Moim zdaniem może to być łożysko oporowe.

Czy miałeś robiony już serwis olejowy skrzyni? Przy tym przebiegu powinieneś mieć go wykonanego przynajmniej raz jak jeździsz w większości po mieście a najlepiej dwa razy.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Lis 2020, 14:41

Nie robiłem wymiany oleju w skrzyni, bo auto kupione z salonu jako używane z roczną gwarancją. Wg. Skody jest to skrzynia sucha, w której nie wymienia się oleju (wiem, że jest inaczej, ale nie chcę stracić gwarancji). Mam jeszcze kilka miesięcy, kiedy powinni naprawić w ramach tego rocznego zobowiązania.
paweu86
Nowicjusz

04 Gru 2020, 13:37

Wymienione oba sprzęgła, problem podobno częsty w tych skrzyniach (DSG 7-biegowe na suchym sprzęgle). Dziękuję za pomoc!
paweu86
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Do wypadku drogowego wystarczy jeden pojazd!
    Większy wakacyjny ruch na drogach oznacza, że ryzyko wypadku jest większe. Często w niebezpiecznym zdarzeniu bierze udział tylko jeden pojazd. W takich okolicznościach zginęła co trzecia ofiara wypadków drogowych w ...