Dziwny dźwięk skrzypienia

16 Lip 2013, 22:55

Witam kolegów,

co wydaje taki dźwięk podczas kręcenia na postoju?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Dodam, że objawy nasilają się po przejechaniu kilku kilometrów, po odstaniu są tylko delikatne puknięcia. Owe skrzypienie później jest czy to na prostej (bez kręcenia kierownicą) czy też podczas skrętów, czasami nawet mam wrażenie, że wysiadając z auta po odciążeniu tak zaskrzypi, puknie.

Jak wspominałem, jak odstoi to objawy zanikają. Czasami to jest, czasami nie ma.
Proszę o pomoc i sugestie.

Byłem na 2 stacjach diagnostycznych, w zawieszeniu nie widzieli problemu.
Luccas
Obserwowany

Auto: AstraH

22 Lip 2013, 15:33

witam.czy zweryfikowałeś może już te skrzypienie?mam podobne objawy w Fordzie Galaxy.Wymieniłem prawie całe zawieszenie i dalej mam ten sam problem.pozdrawiam
Zbychu28
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 05 1998
Przebieg/rok: 38tys. km
Auto: Ford Galaxy
Silnik: 2.3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Lip 2013, 19:49

jest ktoś kto mógłby pomóc z wyżej opisana usterką ?dzisiaj jeszcze sprawdzałem drążek kierownicy no i luzów nie wyczułem .tak się zastanawiam czy to czasami maglownica nie daje się we znaki ?jak myślicie ?dzięki wielkie za podpowiedź.
pozdrawiam
Zbychu28
Obserwowany

Prawo jazdy: 19 05 1998
Przebieg/rok: 38tys. km
Auto: Ford Galaxy
Silnik: 2.3
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Rok produkcji: 1998

30 Lip 2013, 22:06

Panowie chciałem podsumować temat. Gdy auto odstoi jest cisza przez kilka km, czasami słychać jakieś ciche puknięcie jakby coś się kulało. Z czasem, po kilku km się nasila i dźwięk przypomina chrobotanie, skrzypienie. Jadąc na prostym, bez kierowania jest słyszalny bardzo głośno, na dziurach jeszcze bardziej. Po zatrzymaniu i kręceniu słychać skrzypienie, powolne kręcenie to naprzemiennie cisza i skrzypnięcie. Potrafię przyjechać do domu, ruszać kierownicą na wyłączonym silniku i też to słyszę... wystarczy, że dźwignę auto lekko na lewarku, opuszczę i już tego nie słychać. Wchodząc pod auto nie można stwierdzić jednoznacznie skąd, chociaż lekkie odczucie jest jakby ze strony pasażera... podobnie wychodząc z auta da się usłyszeć owe skrzypnięcie, jakby po odciążeniu. Wymienione miałem łożyska amortyzatora, nawinięte gumy na dół sprężyny, sprężyny są ok. Na stacji diagnostycznej jest cisza z uwagi na gładkie wylewki, szarpaki nie dają efektu. Sprawdzałem na 3 stacjach, wszystko ok.

Nagrałem filmik z postoju:

Filmik z jazdy (+ na końcu kręcenie z postojem):

Luccas
Obserwowany

Auto: AstraH

15 Sie 2013, 19:19

Poduchy amorków, sworznie wahaczy, magiel itp. Ale czy ten dźwięk nie jest tak jakby blisko samej kierownicy??? Weź kogoś i niech słucha (nawet mniej, więcej), a Ty kręć kierą w miejscu. Niech chociaż powie że przy kole, czy dalej, tylko z jednej strony, czy z obu itp.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993