Gdy skręcam w prawo słyszę szorujacy metal o metal - Lexus

12 Lip 2013, 02:44

Witam . Mam problem z lewym prZednim kołem , gdy jade prosto wszystko jest ok , gdy skrencam w prawo słysze szorujacy metal o metal dzwięk . Wystarczy lekkie skręcenie w prawo i słychac ten dzwiek . Jest to całkiem głosny chałas . Co dziwne wgdy skrencam w lewo czy to lekko czy mocnoto nic niesłychac . Tarcza chamulcow ma pokrywe z tyłu koła i nie wiem czy to od niej ten chałas czy cos innego. Mechanik powiedział mi bez sprawdzania że to przegub , że jak skrencam to przegub sie rozciąga i dlatego taki chałas. Znajomi mi mówia że zepsuty przegub to stuka przy mocnym skrecie a u mnie tego nie ma. Moje auto to lexus gs300 2006 przebieg 140000 prawie Awd. Z góry dIekuje za pomoc.
Lukiusa
Nowicjusz

Miejscowość: obecnie New York

12 Lip 2013, 09:57

Lukiusa napisał(a):Tarcza chamulcow ma pokrywe z tyłu koła i nie wiem czy to od niej ten chałas czy cos innego

W jakim stanie jest tarcza hamulcowa? Czy jej brzegi mają wyraźnie odznaczający się rant?
Czy klocki mają jeszcze widoczne okładziny?
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

29 Lip 2013, 12:04

Nie widać gdzieś otarć lub czegoś "przysmażonego"?
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

15 Sie 2013, 19:14

Sprawdź po dłuższej jeździe czy lewe koło nie jest bardziej gorące od prawego... Przegub może być, z tym skręcaniem to trochę inna bajka. Na razie obczaj to.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993