Dziwny dźwięk w aucie

31 Sie 2017, 07:09

Cześć.

Nie wiedziałem do jakiego to wrzucić, więc jest tutaj. Mam Vectre B 2.0 DTI. Otóż wydobywa mi się z auta dziwny dźwięk od jakiegoś czasu i nie mogę zlokalizować co to jest. Chodzi o pojedyncze cyknięcie podczas dodawania/odejmowania gazu, lub puszczania sprzęgła. Cyknięcie generalnie występuje na każdym biegu, jednak najczęściej objawia się na 1 ewentualnie 2 biegu, jest nieregularne występuje tak powiedzmy w 60 % kiedy się naciska lub odejmuje gaz i tylko podczas ruchu auta, na postoju nic nie słychać. Dzwiek wystepuje również podczas cofania. Generalnie jak przez noc auto postoi to nie slychac nic, dopiero po przejechaniu kilku kilometrow sie ujawnia. Slychac go tylko przy otwartej szybie.

Z początku myślałem, że to jakieś blaszki w tłumiku końcowym bo miałem skorodowany, tłumik został wymieniony a dźwięk pozostał. Na dziurach, kocich łbach nic nie słychać. Jak stałem na zewnątrz auta to dochodził z przodu od strony kierowcy.

Przeguby sprawdzałem skręcając mocno koła w jedną i w drugą stronę i ruszając, żadnych objawów/telepania auta. Poduszki chyba też to nie są ponieważ nie trzęsie mi się buda, przy odpalaniu, gaszeniu auta też nic się nie dzieje.

Podpowiecie co jeszcze powinienem sprawdzić ? Czytałem kilka wątków odnośnie cykania i równie dobrze może to być jakaś śruba poluzowana, a może się okazać coś poważnego.

Link do dzwieku: https://megawrzuta.pl/download/21226ac3 ... a4147.html
Raulek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 01 2009
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Opel astra
Paliwo: Diesel
Typ: Inny
Rok produkcji: 2002
  • 31 Sie 2017, 08:29

Stawiam na poduszkę silnika/skrzyni. Sprawdz to tak:
    Odpal auto
    Wcisnij sprzegło i hamulec
    Wrzuc bieg
    Na wcisnietym hamulcu puszczaj lekko i wciskaj sprzegło. Powinno byc to wyraźnie słyszalne jezeli to poduszka
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sie 2017, 09:00

Jak wyjde z pracy to bede testowal. Kurcze jesli to posuchy to ciekawe jak dlugo wytrzymaja :(

Ogolnie to wiecej objawow nie mam, jakis czas temu jak zakladalem ze moga to byc poduchy to ruszalem silnikiem ale nie bylo luzow, przy wiekszych predkosciach tez zadnych objawow :)
    Raulek
    Nowicjusz

31 Sie 2017, 09:11

Raulek napisał(a):jakis czas temu jak zakladalem ze moga to byc poduchy to ruszalem silnikiem ale nie bylo luzow,
    w ten sposob nie ma mozliwosci tego sprawdzic ( no chyba ze juz tam nie ma poduchy). Podczas jazdy tego sie nie odczuwa. Twoje objawy w 100% pasują do uszkodzonej poduszki
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Sie 2017, 09:14

Nie dobrze, czuje koszty...

Prosze, powiedz mi jeszcze jak bede testowal tak jak mi napisales, to ten dzwiek, ktory u mnie jest ma byc bardziej slyszalny tak ?
    Raulek
    Nowicjusz

31 Sie 2017, 11:31

To jak głośno stuk będzie słyszalny zależy od tego jak mocno wybita jest poduszka. Jak bedziesz słyszał te stuki to udaj się do mechanika niech namierzy ktora to poduszka.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda Civic - kompaktowy hatchback do miasta
      Podstawowa pięciodrzwiowa Honda Civic dostępna jest z dwoma silnikami benzynowymi VTEC Turbo: jednolitrową jednostką o mocy 129 KM i 1,5-litrowym silnikiem wytwarzającym 182 KM . W przypadku obu motorów auto można ...
      Płyn hamulcowy - nasze bezpieczeństwo na drodze
      Stan płynu hamulcowego nie jest badany w czasie obowiązkowych przeglądów przez Stacje Kontroli Pojazdów, ale doświadczenia mechaników jasno pokazują, że po polskich drogach porusza się wiele aut, w których ...

31 Sie 2017, 14:33

Sprawdzilem i wnioski sa takie:
    Faktycznie slychac to cykniecie podnoszac sprzeglo przy wcisnietym hamulcu, ale nie za kazdym razem, powiedzmy ze na 7 razy 3 razy slychac... Wiec nie wiem co to cholerka, bo poduszki chyba za kazdym razem powinno byc slychac...

Pobujalem troche rekami silnik i odglos byl podobny tylko duzo mniejszy, dochodzil jakby z ukladu wydechowego ale zaraz za silnikiem
    Raulek
    Nowicjusz

31 Sie 2017, 16:21

Trzeba by na podnośniku dobrze obejrzeć wszystkie poduchy
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Sie 2017, 16:27

Trzeba by na podnośniku dobrze obejrzeć wszystkie poduchy

Uparty na te poduchy, a ja Ci mowie ze to cos innego bedzie :) Poduszki mam 3 w tym dwie olejowe, jedna na ktorej spoczywa 70% ciezaru jest w bardzo dobrym stanie, zero wyciekow, trzyma sie ladnie. 2 nie widze, a ostatnia jest przy skrzyni, lewarek nie drzy, pracuje normalnie wiec tez jest w dobrym stanie. Poza tym nie mam zadnych objaw z poduszek, buda nie drzy, cykanie nie jest za kazdym razem, tylko co ktorys raz, wiec to nie to, musze gdzies indziej szukac przyczyny...
    Raulek
    Nowicjusz

31 Sie 2017, 16:34

Ale przy zurzytych poduszkach ani buda ani lewarek nie drży. Nie uparty tylko wszystko na to wskazuje. Olejowe mozesz miec dobre, tu bardziej chodzi o tą za silnikiem jak i od skrzyni.
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

31 Sie 2017, 18:25

Kurcze, dziś przewertowałem dużo wątków jak i filmików dotyczących poduch, po Twoich sugestiach dlatego wspomniałem o tych drganiach :)

W wolnej chwili podjadę w takim razie do mechanika, żeby ocenił stan poduch...
    Raulek
    Nowicjusz

31 Sie 2017, 20:26

Raulek napisał(a):Nie wiedziałem do jakiego to wrzucić, więc jest tutaj.

A czy czytałeś opisy poszczególnych działów na forum? Chyba nie...
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000