Cześć.
Nie wiedziałem do jakiego to wrzucić, więc jest tutaj. Mam Vectre B 2.0 DTI. Otóż wydobywa mi się z auta dziwny dźwięk od jakiegoś czasu i nie mogę zlokalizować co to jest. Chodzi o pojedyncze cyknięcie podczas dodawania/odejmowania gazu, lub puszczania sprzęgła. Cyknięcie generalnie występuje na każdym biegu, jednak najczęściej objawia się na 1 ewentualnie 2 biegu, jest nieregularne występuje tak powiedzmy w 60 % kiedy się naciska lub odejmuje gaz i tylko podczas ruchu auta, na postoju nic nie słychać. Dzwiek wystepuje również podczas cofania. Generalnie jak przez noc auto postoi to nie slychac nic, dopiero po przejechaniu kilku kilometrow sie ujawnia. Slychac go tylko przy otwartej szybie.
Z początku myślałem, że to jakieś blaszki w tłumiku końcowym bo miałem skorodowany, tłumik został wymieniony a dźwięk pozostał. Na dziurach, kocich łbach nic nie słychać. Jak stałem na zewnątrz auta to dochodził z przodu od strony kierowcy.
Przeguby sprawdzałem skręcając mocno koła w jedną i w drugą stronę i ruszając, żadnych objawów/telepania auta. Poduszki chyba też to nie są ponieważ nie trzęsie mi się buda, przy odpalaniu, gaszeniu auta też nic się nie dzieje.
Podpowiecie co jeszcze powinienem sprawdzić ? Czytałem kilka wątków odnośnie cykania i równie dobrze może to być jakaś śruba poluzowana, a może się okazać coś poważnego.
Link do dzwieku:
https://megawrzuta.pl/download/21226ac3 ... a4147.html