Dziwny kolor płynu chłodzącego

25 Gru 2011, 14:04

Witam zauważyłem ostatnio ze kolor mojego płynu zmienił sie z czerwonego na bronzowy lecz nie ma w nim sledów oleju oraz w oleju nie ma śladów płynu i nie bąbelków czyli nic poza tym nie wskazuje na uszczelkę.
Dodam ze auto zaczęło mi troche bardziej kopcić i lekko więcej palić (ok. 1l.)

Dowiedziałem się również że zmiana koloru może być wywołana zmieszaniem płynu z innym ( tak jest w instrukcji toledo napisane) a nie mam kiedy wmienic ponieważ we wtorek o 6 rano muszę jechać 300km i dopiero po powrocie bedę mógł to zrobić.

Moje pytanie brzmi czy mogę jechać taki dystans ???? (w instrukcji napisano ze nalezy wymienic plyn bo grozi uszkodzeniam silnika)
papkin85
Nowicjusz

25 Gru 2011, 15:23

Po prostu płyn zmienił kolor bo wypłukuje rdze z układu. Silnikowi nic się nie stanie.
Trzeba by było wymienić płyn - ale przed zalaniem nowym dobrze przepłukać układ wodą pod ciśnieniem.
papkin85 napisał(a):we wtorek o 6 rano muszę jechać 300km i dopiero po powrocie bedę mógł to zrobić.

Śmiało jedź.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi powraca do Big Game
    Audi kontynuuje swą kilkunastoletnią obecność na najważniejszej nocy w rozgrywkach futbolu amerykańskiego, czyli na Big Game. Przedstawi podczas niej 60-sekundową reklamę pt. „Let It Go” z udziałem aktorki Maisie ...