Dziwny odgłos cykania z silnika

18 Lut 2012, 13:01

Witam, jestem posiadaniu Astry J, z września 2010, przebieg 16 tyś km, silnik 1.6 16V 115 KM Otóż zauważyłem jakieś 2 tygodnie temu że od silnika dobiegają dziwne odgłosy ,,cykania", wszystko dzieje się po rozgrzaniu silnika do pewnej temperatury, po zgaszeniu i odpaleniu na nowo przez jakieś 2 minuty jest cisza a potem znowu pojawia się ten dziwny odgłos. Nie wiem czy mam zacząć się martwić czy może to jest spowodowane mrozami które ostatnio trochę dawały nam w kość. Od razu dodam że kiedyś tych odgłosów nie było nawet zimą pojawiły się dopiero niedawno. ,,Cykanie" nie zwiększa swojej częstotliwości przy dodaniu gazu. Wiem że niektórzy użytkownicy Astry J z tym silnikiem też zgłaszali podobne problemy i serwisy odsyłały ich z kwitkiem.
Poniżej wrzucę nagranie jak to wygląda na chwilę obecną, dźwięki dochodzą bardziej z tylnej części silnika:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Faster89
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 06 1989
Auto: Opel Astra IV

18 Lut 2012, 16:44

cykać może elektrozawór od pojemnika z węglem aktywnym
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
    Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...
    Auto terenowe - początki - wyposażenie na bezdroża
    Jadąc w teren musimy pamiętać, że to nie zwykła przejażdżka z miasta A do miasta B drogą krajową nr X... W związku z tym - również wyposażenie naszego samochodu musimy dostosować do sytuacji w jakich możemy się znaleźć ...