Dziwny odgłos skrzynia biegów Golf 4 silnik 1.4 16V 99r

19 Lut 2021, 18:15

Witam o niedawna zauważyłem w moim aucie dziwne odgłosy pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. Odgłos taki metaliczny jakby terkotanie i co najważniejsze że ustępuję po wciśnięciu sprzęgła bardziej na rozgrzanym silniku jednak odgłosy nie występują na zimnym . Czy ktoś z was miał coś podobnego ?? Dowiedziałem się że może to być łożysko oporowe i tu jest drugie pytanie ponieważ ta skrzynia posiada taki zielony dekielek z logiem VW czy da się to wymienić bez zrzucania skrzyni ??? jeśli tak to prosił bym jak to zrobić krok po kroku z góry dziękuje
Mieczysław87
Nowicjusz

20 Lut 2021, 08:44

Mieczysław87 napisał(a):Dowiedziałem się że może to być łożysko oporowe
na 99% trafiona diagnoza

Mieczysław87 napisał(a):czy da się to wymienić bez zrzucania skrzyni
nie bo to jest element sprzęgła więc domyślasz się gdzie to jest :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lut 2021, 09:42

No i tu raczej jesteś w błędzie bo ta skrzynia ma taki dekielek zielony i tam właśnie znajduje się to lozysko teraz pytanie jak można to wymienić bez zrzucania skrzyni bo jest filmik na yt tylko nie wiem jak rozłączyć wysprzęglik aby podnieść pazur żeby za pomocą magnezu wyciągnąć to łożysko
Mieczysław87
Nowicjusz

20 Lut 2021, 14:03

Skoro wiesz lepiej to po co pytania zadajesz na forum? Przestudiuj budowę skrzyni, znajdź gdzie jest lozysko oporowe i wtedy odpowiedź sobie na pytanie czy da się je wyciągnąć bez demontażu skrzyni. Coś mi się wydaje że myślisz o innym łożysku niż oporowe :/
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lut 2021, 14:07

Skoro wiem lepiej to proszę obejrzeć ten film ;)

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mieczysław87
Nowicjusz

20 Lut 2021, 14:37

OK, mówimy o czym innym, więc na filmie wszystko jest jasno zobrazowane więc gdzie pytania? Musisz jedynie linkę/przewód od łapy odłączyć bo inaczej jej nie odchylisz na tyle żeby łożysko wyjąć.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

20 Lut 2021, 14:50

A o czym innym my mówili??? Cały czas mi chodziło o lozysko oporowe no bo tam się znajduje prawda??? Czy ten objaw który napisałem wyżej może być związany z tym lożyskiem czy to będzie coś w skrzyni????
Mieczysław87
Nowicjusz

30 Kwi 2021, 11:04

Na przyszłość.. Jeździłem kiedyś z tym przez ponad rok i nic się nie pogłębiało. Nie warto tego ruszać, szkoda kasy.
Gość114260