Kia Ceed II 1.6 crdi 7dct problem ze skrzynią

30 Kwi 2021, 19:02

Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem samochodu Kia Ceed z 2017 r, 1.6 crdi z automatem 7 biegowym, mam do Was pytanie odnośnie dziwnego zachowania tej skrzyni.

Na codzień posiadam również Opłata Insignie z automatem i mam porównanie dlatego zastanawia mnie płynność zmiany biegów w Kii.

Przy ruszaniu czuć lekkie drgania (jak przy ruszaniu manualem beż gazu) lekko drga. Czy to normalne w tym modelu? W Oplu ruszanie jest płynne, a tu delikatnie szarpie.
Nie jest to płynne ruszaniu.

Samochod ma 90 tys km przebiegu więc jest na gwarancji, jestem umówiony na serwis ale za tydzień dopiero i chciałem się upewnić czy to ja mam jakieś wygórowane wymagania do tej skrzyni i ten typ tak ma czy w serwisie zwrócić na to uwagę bo tak nie powinno byc ?

Jeszcze jedno pytanie, czy wszelkie usterki automatu na gwarancji są uznawane czy nie ?
barwas1573
Obserwowany

01 Maj 2021, 11:21

Tylko przy ruszaniu występuje taki problem? Czy ma znaczenie, że ruszasz do przodu lub do tyłu?

Skrzynia DCT to praktycznie to samo co DSG jeżeli chodzi o budowę. Niech zrobią kalibrację skrzyni w ASO i powinno trochę pomóc. Warto zrobić serwis olejowy jak nie był robiony nie pamiętam czy tam ASO przewiduje wymianę oleju.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Maj 2021, 13:38

Dzięki za odpowiedź, chciałem się tylko upewnić czy to moje odczucia są źle czy coś jest nie tak :) tak jak pisałem mam też insignie 2.0 z automatem (dsg) i tam inne są odczucia
barwas1573
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...