Witam
Mój samochód to Daewoo Lanos 1.5 DOHC 2000r przebieg 135 tys (auto po rodzicach, mój pierwszy samochód jeszcze na czarnych tablicach także jest to oryginalny przebieg)
Mam pewien problem, który pojawił się jakoś pół roku temu może trochę więcej a mianowicie z okolic rozrządu wydobywa się dziwny dźwięk w postaci szumienia bądź jakby grzechotania w sposób jednostajny. Występuje on tylko na wolnych obrotach ew. po lekkim dodaniu gazu a podczas jazdy niesłyszalny. Dodam, że to dzieje się tylko gdy silnik jest zimny a po rozgrzaniu dźwięk zanika całkowicie.
Pryskałem lekko smarem hybrydowym (dosłownie lekkie psikniecie w okolice kół zębatych, na których jest założony pasek rozrządu) i dźwięk się wycisza całkowicie. Gdy auto stoi do 2-3h i stygnie nic się nie dzieje ale następnego dnia problem znowu występuje choć nie zawsze czasem musi odstać 2 dni. Fakt faktem pryskałem już parę razy ale jak już napisałem, to było "muśniecie" przycisku od puszki ze smarem
Jedyna rzecz jaką dało się zauważyć to mokra osłona od termostatu, nie cieknie lecz jest "spocona" (zdjęcia zamieszczę trochę później).
Olej zawsze na czas wymieniany rok temu UPG zrobione oraz chyba wszystkie uszczelniacze jakie znajdują się w tym silniku, pasek klinowy itd. Co prawda mechanik (zaufany nie jakiś pan wiesio udający złotą rączkę) nie wymieniał mi rozrządu bo miał przebieg wtedy ok. 30 tys km obecnie ma 40 tys km na rozrządzie zrobione i stwierdził, że wygląda dobrze (choć z tego co wiem nie da się jednoznacznie stwierdzić czy jest zużyty czy nie gołym okiem). Nie wiem czy przyczyną nie jest kończąca się pompa wody bądź napinacz paska rozrządu.
Poradzicie mi co mam zrobić i gdzie leży problem?
Wydałem sporo na samochód pod względem napraw poza tymi od strony silnika także zawieszenia wraz z hamulcami, tarczami itd. Kosztów nie liczę bo już dawno wyszły ponad cenę samochodu ale z uwagi na stan plus blacha bez rdzy to inwestuje jeszcze w samochód, który powinien posłużyć trochę czasu zanim kupi się nowy.
Przepraszam za tak długi esej na temat samochodu ale chciałem aby jak najwięcej informacji zostało zawartych w temacie.