Dziwny pisk?

04 Mar 2017, 09:38

Witam, wczoraj jak i kilka dni temu miałem dziwny przypadek, w samochodzie zaczęło mi coś "piszczeć" po uruchomieniu silnika, dźwięk słychać jedynie w kabinie i jest to jakiś dźwięk elektryczny, ostatnio wymieniałem radio w samochodzie, czy to może być spowodowane tym, że coś jest nie tak podłączone? Wszystko działa sprawnie. Po krótkiej jeździe dźwięk ustępuje, wyczytałem na innym forum, że to może być problem alternatora?
rysiek33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 05 1990
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Golf
Silnik: 1.9 90km
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Mar 2017, 11:23

rysiek33 napisał(a):Po krótkiej jeździe dźwięk ustępuje, wyczytałem na innym forum, że to może być problem alternatora?
A jak odpalasz ciepły silnik to ten dźwięk również występuje czy tylko przy odpalaniu zimnego?

Próbowałeś przysłuchać się skąd mniej więcej on dochodzi?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna

07 Mar 2017, 17:32

Dźwięk pojawia się przy uruchamianiu zimnego silnika, ciężko stwierdzić skąd dochodzi ten dźwięk, wydaje mi się, że bliżej deski rozdzielczej, warto wspomnieć, że w tym samym momencie zaczął mi silnik zgrzytać przy uruchamianiu, bendiks?
rysiek33
Nowicjusz

10 Mar 2017, 11:33

rysiek33 napisał(a):warto wspomnieć, że w tym samym momencie zaczął mi silnik zgrzytać przy uruchamianiu, bendiks?
Może tak być, ale problemem może być też np. jedna z rolek prowadzących (łożysko). Trzeba by było się dokładnie temu wszystkiemu przysłuchać.

Sprawdź jeszcze coś takiego. Jak występuje ten dźwięk to włącz odbiorniki prądu które obciążą alternator i czy wtedy zmieni się ten "pisk" (będzie na wyższy lub niższy ton). Bez radia i dmuchawy żebyś go słyszał dobrze.
Kacper
Forumowicz VIP

14 Mar 2017, 13:40

Zrobiłem jak mówisz, ton dźwięku się nie zmienia. Ciężko stwierdzić gdzie ten dźwięk występuje, wydaje mi się, że to okolice deski rozdzielczej lub w środkowym nawiewie. Warto wspomnieć, że jakiś czas temu wymieniałem fabryczne radio na nowe pioneera, no i nie miałem takich przypadków, ale z okolic radia, żaden pisk nie dobiega. Próbowałem też demontować radio i pisk dalej się pojawiał.
Generalnie jakoś mi to nie przeszkadza, tylko chciałbym wiedzieć czy coś, nie jest do wymiany, lub coś się zaraz nie stanie.
rysiek33
Nowicjusz

15 Mar 2017, 00:01

Jak przekręcasz kluczyk do zapłonu nie odpalając silnika to tego dźwięku jeszcze nie ma? Dopiero pojawia się po odpaleniu silnika to może być jakieś podciśnienie nie szczelne, sam już nie wiem skoro tobie ciężko jest zlokalizować skąd dochodzi dokładnie ten dźwięk to nam jeszcze trudniej jest pomóc. Sprawdź czy jak jest cieplej (na dworze mamy teraz w ciągu dnia około 8 stopni) i odpalasz samochód po kilku godzinach dalej problem występuje.

rysiek33 napisał(a):Generalnie jakoś mi to nie przeszkadza, tylko chciałbym wiedzieć czy coś, nie jest do wymiany, lub coś się zaraz nie stanie.
Tego nie dowiesz się dopóki nie zlokalizujesz miejsca problemu. Czasem jest tak że nie nie da się dokładnie ustalić przyczyny dopóki coś nie padnie.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić auto przed zakupem?
    Kupno używanego samochodu to inwestycja, która wymaga szczególnej uwagi. Przed dokonaniem zakupu należy dokładnie skontrolować wiele elementów. Zaniedbanie któregoś kroku może skończyć się przykrą ...

15 Mar 2017, 13:52

Dziwne jest to, że raz jest ten dźwięk a raz go nie ma, dziś wieczorem przysłucham się temu jeszcze bardziej (więcej czasu). Nagrałem to dziś rano, lepiej słuchać na słuchawkach. Moje urządzenie słabo nagrywa dźwięk. W 24 sekundzie lepiej to usłyszeć (tak jakby odkurzacz).

http://vocaroo.com/i/s0nW3uYKOHsv
rysiek33
Nowicjusz

16 Mar 2017, 20:39

Przyznam szczerze że nic niepokojącego nie słyszę na tym nagraniu nawet w słuchawkach.
Kacper
Forumowicz VIP