Dziwny problem

19 Lut 2011, 16:00

Witam !!!

Mam tzw. dziwny problem z odpalaniem felka...moim zdaniem dziwny bo nie zabardzo rozumiem o co moze chodzic...okej do tresci problemu - mam felka od 9 miesiecy, a w lutym mialem dwa przypadki ze auto nie chcialo odpalic ... nigdy nie bylo to pierwsze odpalenie z rana itp. tylko np. z parkingu do pracy i jak po 20-30 minutach (po zgaszeniu) wsiadalem do auta to tylko rozrusznik wyl...robilem wszystko i wszystko spr. bylo ok i za nnic nie chcial odpalic, az nagle zaskoczyl jakby nigdy nic, znowu przejechalem kilka km i ponownie nie moglem odpalic, wkoncu zdjolem kleme z akusia i jak ręką odjął, palil od pierwszego kopa rozrusznika za kazdym razem i tak przez jakies 2 tygodnie i znowu wczoraj mialem podobny efekt (ponownie klema z akusia - tyle ze za 3 razem poskutkowalo) i dalej wydaje sie byc ok.
co to moze byc ???
Dodam ze, zdjeciem klemy z akusia kierowalem sie tym ze w instrukcji wyczytalem ze kluczyki w felku sa kodowane z immobilzerem dlatego pomyslalem ze w ten sposub zresetuje autko. Bo tylko to wydaje mi sie prawdopodobne (blokada immobilzera)
czy ktos miał podobny problem ???
GrossOgon
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

20 Lut 2011, 18:24

Witaj. Jeśli masz pewność że przyczyną problemów jest immobilajzer, zwróć uwagę gdzie trzymasz kluczyki. Pole magnetyczne jest w stanie go rozprogramować . W mojej pracy to częste wypadki a mam do czynienia z niewielkim i precyzyjnym aparatem. Zwykły magnes ,szafa rozdzielni ,spawarka wytwarzają silne pole. Nawet w mocno okablowanym pokoju jest na tyle mocne, by zakłócać prace delikatniejszych urządzeń. Weź kompas i zobacz czy wariuje w miejscach gdzie trzymasz kluczyki. Im gorszej jakości tym bardziej czuły na zakłócenia, najlepsze z zabawek . Ale na wszelki wypadek sprawdź czy nie zawiesza ci się przekaźnik R4-czarna puszka od strony kierowcy pod maską.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

20 Lut 2011, 21:50

Witam,
Miałem podobny problem w TD4 jakieś 2-3 lata temu. Okazało się, że wadliwa była pompa paliwa, która nie zawsze zaskakiwała. Spróbuj w takim przypadku zamiast bawić się klemą stuknąć kluczem w pompę i gdy po tym zaskoczy znaczy, że to właśnie ona. Niestety koszt wymiany jest dość spory;(
olo
byolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Lut 2011, 21:12

Okej sprawdze co radzicie i zobaczymy jakie beda rezultaty, hmmm mam pytanko piotrze R, jak spr. czy zawiesza mi sie przekaznik? jest na to jakis patent ? bo w sumie nie wiem jak sie do tego zabrac ? i po troche zastanawiam sie czy nie podpiac felka pod kompa i moze cos wyskoczy tyle ze nie mam intefejsu ;/ a zakup ok. 200 zl wiec tyle co w sumie naprawa drobnej usterki w warsztacie ... i mam nadziej ze to nie pompa;/ bo bedzie zle ...;D

... dam znac jak cos sie wyjasni ....
GrossOgon
Nowicjusz

21 Lut 2011, 22:03

przekaźnik R4 jest wymienny z przekaźnikiem R3, jeśli będziesz miał problemy z uruchomieniem silnika - zamień przekaźniki. To chyba najprostsza rzecz którą można zrobić na drodze. Nie jestem mocny w elektryce, ale myślę że każdy elektryk wie jak podłączyć czujnik żeby sprawdzić pracę przekaźnika. Przekaźnik wydaje charakterystyczne kliknięcie w momencie rozpoczęcia pracy, ale samemu jest to trudno sprawdzić, chyba że masz bardzo długą rękę i sięgniesz do stacyjki mając ucho przy przekaźniku. Nie próbuj sprawdzać go podłączając klemę przy włączonej stacyjce, komputer i inne urządzenia elektryczne bardzo nie lubią takiej zabawy. Napisz jak Ci poszło.
piotr R
Aktywny

21 Lut 2011, 23:28

witam ,
czy jak nie chce zapalać ; słychać pompę paliwa?
jak nie - to może być wina pompy elektr. jak pisał Byolo lub jej przekażnika R1 w boxie kom.silnika
R4 to przekażnik głowny
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
    Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...
    Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...

22 Lut 2011, 18:11

nie jestem specem... ale jak taki pomruk czy tez syczenie oznacza pompe to w takim razie slychac !!! (ciezko okreslic ten dzwiek slowami) ...posprawdzam te przekazniki ale i tak umowilem sie juz na jutro z elektrykiem i mam nadzieje ze sie w koncu wyjasni co to ;/ Ja po troszku podejrzewam imobilajzer ale chyba to byloby za proste;D
GrossOgon
Nowicjusz

22 Lut 2011, 21:50

W sprawie przekaźników Sympatyk ma racje R4 to przekaźnik główny . Ale jego awaria bądź brak kontaktu, daje takie same objawy jak opisał Grossogon. Przerobiłem to na własnej skórze ,mechanik dolewając płyn hamulcowy do zbiorniczka uzupełnił go również w puszce z elektryką. :evil:
piotr R
Aktywny

23 Lut 2011, 17:30

Okej, dowiedziałem sie co to za przyczyna... okazało sie że za całe zamieszanie z odpalaniem felka stoi CZUJNIK WAŁU KORBOWEGO !!! niestety koszt dosc wysoki 450 pln (pewnie dodali i tak marże;/), oryginal z bmw bo zamiennikow podobno jak na lekarstwo i tak musze czekac z autem na warsztacie gdyz dopiero jutro moga spr. ten czujnik;/ hmm do tego 20 pln wymiana i 80 pln diagnostyka auta. W sumie 550 pln - lekarstwo na ta usterke... szalu nie ma ;p

Pozdrawiam i moze komus sie przyda ten watek na forum to troche kasy zaoszczedzi !!!;D
GrossOgon
Nowicjusz

23 Lut 2011, 19:22

GrossO zapytaj czy ten czujnik ci nie podpasuje?
[link do oferty na Allegro wygasł]
pozdr.
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Lut 2011, 08:08

friluś1 wielkie dzieki za info ale wczoraj odebralem auto juz poskladane wiec nie bylo juz o czym rozmawiac ... poza platnosciami oczywiscie;D a przedwczoraj wieczorem nie zagladnolem na forum;/
pozdr
GrossOgon
Nowicjusz