Dziwny problem z drzwiami

05 Lut 2018, 10:37

Cześć.
Rano, auto stało na dworze, zima, dosyć spore mrozy, otwieram samochód z pilota, uszczelki zrobione, wszystko bez najmniejszego problemu. Dojeżdżam do miejsca docelowego, zamykam samochód, nie ma mnie może 10 minut. Ponownie otwieram samochód z pilota, ,,języki wyraźnie się podnoszą,, ciągnę za klamkę, nic. Problem występuje tylko i wyłącznie w drzwiach kierowcy, wszystkie inne sprawne. Wszedłem od strony pasażera, po jakimś czasie popróbowałem coś pokręcić kluczem w zamku, drzwi się otwierają. Takie zjawisko zdarza się raz na miesiąc, dwa. Czym może to być spowodowane? 17 letnia corsa c. Co należy podkreślić gdy drzwi się nie otwierają, klamka normalnie stawia opór, bez żadnego luzu i słychać, że coś w środku jak zawsze przeskakuje. Drzwi na pewno nie przymarzają, próbowałem siłą. Pozdrawiam
Bartomir
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2018, 15:17

Od środka się otwierają normalnie wtedy? Problem leży prawdopodobnie w samym zamku. Bardzo możliwe że czyszczenie i nasmarowanie go może rozwiązać problem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Lut 2018, 16:27

Ani z zewnątrz ani z wewnątrz. Tak jak mówiłem zdarza się to raz na jakiś czas, z reguły po mrozach. Dzisiaj znowu, nie spieszyło mi się wróciłem do domu i napisałem ten temat. Po jakimś czasie wróciłem do samochodu, parę razy poprzekręcałem kluczem w zamku, po paru próbach mogłem otworzyć drzwi. Niby nic wielkiego, ale nie chciałbym, żeby przytrafiło mi się to w momencie kiedy będę się spieszył. Tak, też myślę że oliwienie mogłoby pomóc.
Bartomir
Nowicjusz

06 Lut 2018, 09:16

Ewidentnie jest problem z odryglowaniem drzwi, tak jak napisałem warto zacząć od czyszczenia i smarowania, tylko nie smarem bo zamarznie.
Może już też nawalać sam silniczek w zamku ktory odpowiada za otwieranie blokady, są tam też plastikowe zębatki ktore też z czasem się wycierają. Ciężko tak przez neta rozwiązać taki problem. Warto by było opisać o jakie auto chodzi bo są różne rozwiązania techniczne i może to działać i inny sposob niż przedsrawiłem wyżej. Np. Grupa Vag już ma inne rozwiązanie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Lut 2018, 23:03

Samochód to opel corsa c rocznik 2000. Dzisiaj znowu, na wieczór przyszły dosyć spore mrozy, drzwi otworzyłem bez problemu, lecz znowu po parodniowej przerwie pojawił się ten sam problem, przy próbie zamknięcia drzwi, zamiast się zamknąć, odbiły, wyszedłem, odczekałem chwilę, mogłem zamknąć drzwi. Sytuacja wydała mi się podobna do wcześniejszych, co postanowiłem sprawdzić. Zamknąłem drzwi z pilota, a po otworzeniu ich, znowu pojawił się ten sam problem, otworzyć mogłem tylko drzwi pasażera. Ten problem pojawia się tylko w mocniejsze mrozy, nie przytrafia się to gdy temperatura jest na plusie, co zauważyłem, gdy zawsze zamykam drzwi, istnieje opcja ponownego naciśnięcia przycisku zamknięcia, co włącza tak zwane ,,ryglowanie,, jak mniemam. W sytuacji gdy drzwi nie chcą się otworzyć, mogę je tylko zamknąć, ponowne wciskanie przycisku nic nie robi, w żadnych drzwiach. Pozdrawiam :)
Bartomir
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...