Suzuki Baleno - ładowanie i napięcie na akumulatorze

06 Lut 2018, 12:01

Siemanko, cześć i w ogóle joł. Mam problem, na postoju akumulator ma 11,5W dziś rano mi zdechł, ale auto stoi w blaszaku i no ostatnio robiłem krótkie trasy dosłownie do sklepu, wiec podładowałem, auto odpala dobrze normalnie i z ciekawości sprawdziłem ładowanie na włączonych światłach mijania, ogrzewaniu tylnej szyby ma ładowanie 11,52W - 11,59W, po wyłączeniu na pusto akumulator podczas pracy silnik ma tak 11,50 - 11,52W. Jakieś sugestie? Z tego co mam rozumieć alternator ładuje słabo, albo i wcale? Co dziwne kontrolka gaśnie mi od ładowania i ogólnie samochód w chłodne dni, w przymrozki i ogólnie w mrozy odpala w porządku. Dodam, że w elektryce jestem raczej laikiem, ale jakieś porady? Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. :)
gber44

07 Lut 2018, 13:27

Na wstępie poprawię Cię bo to nie 11,5W, a 11,5V :)

Sprawny akumulator powinien trzymać napięcie powyżej 12,5V po dłuższym postoju może ono nieznacznie spaść ale na pewno nie niżej niż 12V.

gruber99 napisał(a):sprawdziłem ładowanie na włączonych światłach mijania, ogrzewaniu tylnej szyby ma ładowanie 11,52W - 11,59W, po wyłączeniu na pusto akumulator podczas pracy silnik ma tak 11,50 - 11,52W. Jakieś sugestie?
Wygląda to tak jak by ci alternator praktycznie nie ładował. Po wyłączeniu wszystkich odbiorników na wolnych obrotach powinno być między 14 a 14,4V. Wtedy można uznać że jest ok.

gruber99 napisał(a):Co dziwne kontrolka gaśnie mi od ładowania i ogólnie samochód w chłodne dni, w przymrozki i ogólnie w mrozy odpala w porządku
No to dziwne bo to niskie napięcie na akumulatorze i praktycznie brak ładowania powinny powodować problemy z odpalaniem i nie tylko.

Czy na pewno dobrze zmierzyłeś te napięcia? Mierzyłeś je na zaciskach akumulatora? Dobrze miałeś ustawiony multimetr?

Warto sprawdzić jakie napięcie będzie na alternatorze być może gdzieś po drodze do akumulatora jest problem z kablami.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lut 2018, 13:30

Jak aku ma 11,5V to auto nie powinno praktycznie odpalić.
Upewnij się, czy elektrody miernika wkładasz do odpowiednich gniazd oraz czy masz dobrze ustawiony zakres pomiaru. Tym bardziej, że jak piszesz jesteś laikiem.
A najlepiej niech ktoś ci zmierzy to napięcie innym miernikiem. Ktoś, kto ma jakieś pojęcie o posługiwaniu się miernikami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy model Hyundai Santa Fe
    Całkowicie Nowy Hyundai Santa Fe reprezentujący segment D-SUV trafił właśnie do polskich salonów. Nowa generacja tego eleganckiego samochodu oznacza dla Klienta odważny design, maksymalny komfort, wysoką jakość wykonania ...