Dziwny rozruch nowy rozrusznik

19 Maj 2016, 22:13

Witam, mój problem dotyczy zakupionego nowego rozrusznika , a mianowicie wydaje dziwny zgrzyt w końcowej fazie rozruchu. Filmik zamieszczony poniżej :

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

InzaghiX87
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 12 1982
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Felicja
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

19 Maj 2016, 22:32

Nowy nowy czy nowy używany ? Po odsłuchaniu filmu rozrusznik do smarowania .Jest suchy jak piasek sahary. Ponowny demontaż , rozmontowanie i smarowanie tulejek i nie tylko, a problem ustąpi.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Maj 2016, 22:37

Nowy z allegro .... widocznie ktoś "zapomniał" nasmarować.... jak szybko muszę go nasmarować ? Jest to sprawa bardzo pilna czy jakoś trochę mogę tak pojeździć 1-2 tydzień ?
InzaghiX87
Nowicjusz

19 Maj 2016, 22:56

InzaghiX87 napisał(a):Nowy z allegro
Nie miej litości , reklamuj . To co napisałem odnośnie smarowania tyczy się nowych używanych. Nowe nowe nie mają prawa wydawać takich dżwięków ,
bonifacy
Stały forumowicz

19 Maj 2016, 23:02

I jak teraz będę musiał wysłać ten rozrusznik i jak będę bez samochodu ? :/ 2 tygodnie albo dłużej ....
InzaghiX87
Nowicjusz

19 Maj 2016, 23:12

InzaghiX87 napisał(a):I jak teraz będę musiał wysłać ten rozrusznik i jak będę bez samochodu ? :/ 2 tygodnie albo dłużej ....
Zadzwoń do sprzedawcy , przedstaw problem , ustal z nim sposób rozwiązania sytuacji, albo grzeb sam.Tutaj może być że gwarancja pójdzie w pizdu.
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

20 Maj 2016, 17:42

Mechanik słyszał ten dzwięk i stwierdził że powinienem też wymienić tulejkę rozrusznika w kadłubie ... i pytanie moje brzmi czy to ta tulejka ? [link do Autotrader wygasł] chodzi o wymiary są tam sprecyzowane... Chce sam to zrobić bo warsztat śpiewa za wymianę tej malutkiej części 150 zł !
InzaghiX87
Nowicjusz

20 Maj 2016, 19:18

InzaghiX87 napisał(a): warsztat śpiewa za wymianę tej malutkiej części 150 zł !
Wcale się nie dziwię . Tulejka siedzi w nieprzelotowej dziurze. Jej się nie wybije, trzeba ją wyciągnąć. Wybór sposobu jeśli sam będziesz to robić należy do Ciebie.
Czy rzeczywiście jest potrzeba wymiany ? Możesz ocenić. Wyjmij rozrusznik i wsadż w tulejkę np. wiertło ( gładkim końcem ) o średnicy takiej jak wałek rozrusznika. Wymacasz jaki jest luz.
bonifacy
Stały forumowicz

20 Maj 2016, 19:45

Okej to chyba będzie najmniej inwazyjne zanim zacznę cokolwiek wyjmować , bo jakbym miał wyjmować wyjąłbym to za pomocą gwintownika ... ale czy na 100% dobiorę dobrą tulejkę . spróbuję własnie wsadzić wiertło i zobaczyc jaki jest luz ... rozumiem że luzu nie powinno być w ogóle ? A jeśli się okaże że luzu nie ma - porównując wiertłem o tej samej średnicy ? Czy przy wsuwaniu (nie wiem jakim sposobem) nowej tulejki mogę użyć jakiś smar ? Czy musi to być wbijane na sucho ? Reklamacja ? Chcą papier od autoryzowanego punktu serwisowego który wymieniał część . Część wymieniał znajomy mechanik . Więc z reklamacji d..a... nigdy więcej nie kupię takich rzeczy na allegro,
InzaghiX87
Nowicjusz