31 Sie 2009, 00:49
Witam wszystkich.
Mam pewne nurtujące mnie od dawna pytanie.
Zbieg okoliczności chciał żeby w moim domu pojawiły sie dwa Audi A6.
Jedno mamy, drugie taty. Obydwa z silnikami 2.4, rok produkcji 2000 ( ojca ) i 98' ( matki ).
U mamy jest oryginalne sportowe zawieszenie S-line + tempomat + czerwone podświetlenie zegarów, natomiast ojciec ma białe. Inne felgi i kolor a reszta ta sama.
Kiedyś gdy przeglądałem intrukcje od auta ojca zobaczyłem ze w brifie jest zaznaczony silnik "2.4 100KW ( 136 PS )" Sprawdziłem na tabliczkach w aucie i okazała sie to prawda.
Mama ma natomiast wersje normalną, czyli 165 KM. Wizualnie silniki wyglądają identycznie, wydech również ( 2 kolektory, 2 rury potem łącza sie w jeden końcowy tłumik z lewej strony ). Po porównaniu obu silników wyszły mi dość dziwne wyniki.
Silnik 136 KM jest
-oszczędniejszy ( pali średnio o litr paliwa mniej )
-kręci się wyżej ( 165 KM białe pole do 6200, 136 do 6500, 136 również później odcina )
-jest o wiele cichszy, tak, na biegu jałowym jest to nawet 4-5 decybeli różnicy, na postoju po wyłączeniu klimy i wszystkiego auto jest cichsze od najnowszej wersji !
-silnik 165KM ma typowy chrapliwy głos, natomiast 136 KM chodzi jak 6 cylindrowe diesle, jak "odrzutowiec".
-wersja 136 KM z 4 pasażerami w środku jechała licznikowe 230km/h, na 4 biegu robi 200km/h ( felgi 16 cali, obie ). W instrukcji obsługi jest napisane że v-max dla tej wersji wynosi 210km/h.
-wersja 136 wydaje sie dla mnie i pasażerów szybsza od wersji 165
-wersja 136 ma miększe sprzęgło, gaz i hamulec.
Co o tym wszystkim sądzicie. Mi się to wydaje bardzo dziwne. Ma ktoś informacje o co chodzi z tym silnikiem o mocy 136 KM.
Z góry dziękuje za pomoc.
[ Dodano: Sro Wrz 02, 2009 20:50 ]
odświeżam.