Dziwny silnik w Audi A6

31 Sie 2009, 00:49

Witam wszystkich.

Mam pewne nurtujące mnie od dawna pytanie.
Zbieg okoliczności chciał żeby w moim domu pojawiły sie dwa Audi A6.
Jedno mamy, drugie taty. Obydwa z silnikami 2.4, rok produkcji 2000 ( ojca ) i 98' ( matki ).
U mamy jest oryginalne sportowe zawieszenie S-line + tempomat + czerwone podświetlenie zegarów, natomiast ojciec ma białe. Inne felgi i kolor a reszta ta sama.

Kiedyś gdy przeglądałem intrukcje od auta ojca zobaczyłem ze w brifie jest zaznaczony silnik "2.4 100KW ( 136 PS )" Sprawdziłem na tabliczkach w aucie i okazała sie to prawda.
Mama ma natomiast wersje normalną, czyli 165 KM. Wizualnie silniki wyglądają identycznie, wydech również ( 2 kolektory, 2 rury potem łącza sie w jeden końcowy tłumik z lewej strony ). Po porównaniu obu silników wyszły mi dość dziwne wyniki.
Silnik 136 KM jest
-oszczędniejszy ( pali średnio o litr paliwa mniej )
-kręci się wyżej ( 165 KM białe pole do 6200, 136 do 6500, 136 również później odcina )
-jest o wiele cichszy, tak, na biegu jałowym jest to nawet 4-5 decybeli różnicy, na postoju po wyłączeniu klimy i wszystkiego auto jest cichsze od najnowszej wersji !
-silnik 165KM ma typowy chrapliwy głos, natomiast 136 KM chodzi jak 6 cylindrowe diesle, jak "odrzutowiec".
-wersja 136 KM z 4 pasażerami w środku jechała licznikowe 230km/h, na 4 biegu robi 200km/h ( felgi 16 cali, obie ). W instrukcji obsługi jest napisane że v-max dla tej wersji wynosi 210km/h.
-wersja 136 wydaje sie dla mnie i pasażerów szybsza od wersji 165
-wersja 136 ma miększe sprzęgło, gaz i hamulec.

Co o tym wszystkim sądzicie. Mi się to wydaje bardzo dziwne. Ma ktoś informacje o co chodzi z tym silnikiem o mocy 136 KM.
Z góry dziękuje za pomoc.

[ Dodano: Sro Wrz 02, 2009 20:50 ]
odświeżam.
Ciupelek
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

04 Wrz 2009, 18:00

136 jest mniej wyżyłowany a 165 jest nieco bardziej wyżyłowany niż ten 136, i to co mi świta to 136 nie ma turbiny a 165 ma oraz 165 jest na wtrysku a 136 chyba nie.Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

05 Wrz 2009, 15:22

Według moich wiadomości te silniki są klasyfikowane jako podobne konstrukcje, tylko tak jak piszesz motorro jeden jest bardziej wyżyłowany a drugi nie,raczej na pewno obydwa są bez turbo.Ten mocniejszy ma nie 165 tylko 170KM i 30V ten słabszy nie pamiętam ile ma zaworów ,turbo jest w silnikach 1.8 oraz 2.7
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Wrz 2009, 15:28

Ani jeden nie ma racji, ani drugi.

2.4 ma tą samą budowę, taki sam wtrysk, moment obrotowy przy tych samych obrotach, tylko coś zamula moc, ale silnik kręci się wyżej. Chciałbym się dowiedzieć o co chodzi w tym.
Te motory nie miały turbo, silnik 2.4 przed face-liftingiem ma 165KM, 170 kucy jest po lifcie w 2001 roku.
Ciupelek
Nowicjusz

06 Wrz 2009, 17:05

Nie rozumiem,przecież żaden z nas nie napisał ,że silnik o kilkadziesiąt KM słabszy powinien lepiej hulać,twoje pytanie brzmiało o co chodzi z tym silnikiem 136 KM ,tego nie wiem dlaczego tak świetnie hula ,być może jest wszystko OK,gdybyś zadał pytanie o co chodzi temu mocniejszemu silnikowi to każdy by ci odpowiedział ,że musi być zakatarzony,przecież to normalne nie jest ,że taki jest niemrawy,wystarczy tylko ,że przepływomierz siadł i już jest problem,itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Wrz 2009, 18:24

Nikt nie miał racji odnośnie tego co napisaliście. O tych turbo i kucach.
Co do przepływki. Check Engine nie świeci, poza tym w wolnossaku przepływ zabardzo nie zamula silnika, przynajmniej tak sądze.
Nie pisałem że jest niemrawy, poprostu wersja 136 KM jeździ tak samo szybko, pomimo różnicy 29 KM. A to mało nie jest.
Wczoraj zauważyłem że wskazówka obrotomierza leciutko pływa, wymienie świece i wszystkie filtry i wtedy zrobie porównanie jeszcze raz. Możliwe że to zawodzi od dłuszego czasu.
Ciupelek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...