Dźwięk "suwaka" podczas skręcania kierownicą

05 Kwi 2017, 15:33

Witam, podczas skręcania kierownicą słychać tak jakby dźwięk suwaka, delikatne pykanie. Nie wiem co to może być, ale dzieje się to tylko wtedy gdy samochód postoi na słońcu i mocno się nagrzeje. Po przejechaniu paru kilometrów problem znika, lecz w lato jest to denerwujące i troszkę mnie to niepokoi.
herligho232
Obserwowany

Auto: Hyundai Coupe III
Silnik: 2.0 FX
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Kwi 2017, 17:35

Masz kierownicę multifunkcyjną z przyciskami?
Jeżeli to jest dokładnie między kierownica a kolumną kierowniczą to może być np. taśma jak jest ciepło i obciera o coś jak chłodno trochę się kurczy i jest ok.

Warto jeszcze zerknąć na kolumnę kierownicy czy coś o nią nie obciera dotyka i miejsce gdzie kolumna przechodzi przez nadwozie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

05 Kwi 2017, 18:28

Nie mam kierownicy multifunkcyjnej, jutro zerknę w miarę możliwości czy coś nie obciera. Jeszcze do głowy przyszło mi to, że bawiłem się położeniem kierownicy i być może na innym ustawieniu nie będzie już tego problemu.
herligho232
Obserwowany

Auto: Hyundai Coupe III
Silnik: 2.0 FX
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

05 Kwi 2017, 18:32

herligho232 napisał(a):Jeszcze do głowy przyszło mi to, że bawiłem się położeniem kierownicy i być może na innym ustawieniu nie będzie już tego problemu.
No to sprawdź to i daj znać bo ciekaw jestem, być może inny kąt wyeliminuje ten problem.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999