Dźwignia biegów przy wrzuconej dwójce zaczyna drgać

22 Paź 2017, 11:13

Witam.

Mam nastepujacy problem z autem, poczatkowo dzwignia biegow przy wrzuconej dwojce czasami drgala, potem zdazalo sie to coraz czesciej.... az finalnie NIE MOGE JUZ WRZUCIC DWOJKI.
Co ciekawe wszystkie pozostale biegi caly czas wchodzily i wchodza bez problemu (zero problemu).
Co moze byc przyczyna?
Prosze o szybka odp bo nie wiem co robic.

Dzieki za pomoc.

Auto ma skrzynie manualna, jest do hyundai.
krzynu
Nowicjusz

Auto: nie mam
Silnik: nie mam

25 Paź 2017, 01:36

Czy jak masz zgaszony silnik również nie da się wrzucić tego biegu?
Może być tak że poszedł synchronizator tego biegu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

25 Paź 2017, 09:59

Niezaleznie czy jest silnik wlaczony czy zgaszony tego biegu jakby nie ma. Normalnie jakby wyparowal (pusto). :shock:
krzynu
Nowicjusz

26 Paź 2017, 12:51

Może być uszkodzona zębatka lub mechanizm w skrzyni który odpowiada załączanie drugiego biegu. Synchronizator raczej chyba można wykluczyć w takim przypadku jak opisujesz.
Będziesz musiał zajrzeć do skrzyni i sprawdzić w czym jest problem. Bez tego nie da się dokładnie ustalić co ją boli.

Jak masz taki objaw że wrzucasz bieg i widać po mechanizmie że się przełącza, a biegu nie ma to innej rady nie będzie jak zdjęcie i rozebranie skrzyni.
Kacper
Forumowicz VIP

26 Paź 2017, 13:04

No wlasnie bylem wczoraju jednego mechanika i powiedzial mi, ze prawie na pewno trybek walnal.
I dlatego tez mam 2 pytania do ciebie:
1 znasz moze jakiegos dobrego mechanika w wawie od skrzyni biegow?
2 co sie bardziej oplaci? kupic jakas uzywane skrzynie czy moze wymienic ewentualnie ten trybek?
krzynu
Nowicjusz

26 Paź 2017, 15:19

Jaki to model Hyundai'a i jaki tam masz silnik?

Czasem taniej wychodzi kupić używkę niż naprawiać skrzynię wszystko jednak zależy od uszkodzeń które można zobaczyć po wyjęciu i rozebraniu skrzyni. Jeżeli tu trzeba by tylko wymienić to koło zębate to może się okazać to najtańszą opcją ale trzeba to sprawdzić. Tak czy inaczej trzeba ją wyciągnąć możesz tu zastanowić się też nad sprzęgłem chyba że miałeś je wymieniane lub nie było z nim problemów.

Co do mechanika to myślę że każdy mechanik powinien sobie z nią poradzić.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus pracuje nad nową V-ósemką
    Po kilku latach spekulacji teraz wiemy to na pewno – Lexus pracuje nad nowym silnikiem V8, który w przyszłości ma trafić pod maski sportowych samochodów marki. Jednym z pierwszych aut z tą jednostką będzie ...

26 Paź 2017, 16:43

Silnik 2.0 benzyna, naped na 4 kola (dokladnie jest to tucson)
Czyli i tak bede musial dac do mechanika aby ja rozlozyl na czesci :/
No sprzeglo chodzi ladnie, wszystkie pozostale biegi tez, mozliwe, ze poprzednia wlascicielka wrzucala dwojke bez sprzegla / jezdzila za czesto na dwojce... taka mam przynajmniej teorie :D
krzynu
Nowicjusz

26 Paź 2017, 18:39

krzynu napisał(a):Czyli i tak bede musial dac do mechanika aby ja rozlozyl na czesci
Najlepiej tak zrobić i on wtedy oceni zniszczenia wtedy też podejmie decyzję czy warto ją naprawiać i jaki to będzie koszt.
Może być tak jak piszesz, a sprzęgło też można ocenić przy zdjętej skrzyni i sprawdzić grubość tarczy.
Kacper
Forumowicz VIP