E klasa 211 wymiana amortyzatorów

18 Lis 2013, 18:16

Witam wszystkich fanów motoryzacji, :)
posiadam 211 avantgarda 3,2CDI z funkcją podnoszenia (kombi), samochodzik ma już 9latek ale chciałbym go jeszcze trochę zatrzymac.Czy jest może taka możliwośc zamiany wszystkich amortyzatorów na normalne i zrezygnowania z tej funkcji podnoszenia? nowy amortyzator do tego modelu to koszt ponad 2tyś.zł. a dwa proszą się już o wymianę, z góry wszystkim dziękuje za opinie i pozdrawiam :yes:
arkus
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1991
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: mercedes E211
Silnik: 3,2 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2015, 11:45

Ja myślę,że z technicznego punktu widzenia to jest wykonalne.Tam są miechy zamiast sprężyn,trzeba by tylko przeskoczyć problem gniazd sprężyn oraz problem z doborem amortyzatorów,bo tam przecież też są tzw.elektroniczne ale nie zawsze.Jeśli nie masz elektronicznych amorków tylko zwykłe to tylko problem sprężyn do przeskoczenia i jazda.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Sty 2015, 12:30

niestety, amorki są elektroniczne i nie wiem jak to przeskoczyc,ale dzękuję i pozdrawiam!
arkus
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-1991
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: mercedes E211
Silnik: 3,2 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2015, 12:38

Wymienić na zwykłe,które wedle mojej wiedzy też są stosowane w tym modelu.Poza tym sądzę,że być może gniazda miechów są takie same jak te pod sprężyny,trzeba tylko dobrać sprężyny o odpowiedniej progresji i podkładki gumowe oryginalne.Jeśli nawet nie, to gniazda z innego auta da się wspawać.Naturalnie wtedy komfort podróżowania się zmieni(obciążonym autem)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)