E30 2.4td vs w201 2.5td vs 605 2.1 td vs scorpio 2.5td

01 Kwi 2013, 11:43

witam przymierzam się do zakupu jednego z samochodów wymienionych w temacie lecz najpierw chciałbym poznać opinie o tych właśnie autach.wybrałem je ze względu na prostego turbo diesla gdyż oczekuje niezawodności, prostej budowy i niedużych kosztów związanych z eksploatacja. Kwota jaka dysponuje na sam zakup auta to 4.5-5 tyś PLN
Narty
Nowicjusz

Auto: Vectra A
Silnik: 1.7D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

01 Kwi 2013, 18:31

mam e34 2.4 td od 3 lat i nie mam jej zamiaru sprzedac. Do samego silnika nawet sie nie dotykalem pod maska wymieniam tylko olej filtry paski i swiece raz wymienialem a tak to auto bezawaryjne
kamilszczak01

02 Kwi 2013, 09:18

a jak wygląda spawa odpalania zimą?
Narty
Nowicjusz

03 Kwi 2013, 00:06

E34 bardzo fajne autko. Zakręć się w temacie bo warto ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1993

03 Kwi 2013, 07:55

wiem ale w tej kasie ciężko chyba o ładny egzemplarz w td i w manualu w dodatku w Lubelskim
Narty
Nowicjusz

04 Kwi 2013, 08:45

skad jestes kolego bo ja tez z lub.:) dostaniesz spokojnie za 5 tys cos przyzwoitego nawet w lubelskim a co do odpalania zima to bez problemu bo przeciez jest podgrzewacz filtra:) no ale co prawda dla pewnosci lalem benzyne do ropy warunek to dobry mocny aku i jak dostanie strzała porzadnego to jedziemy:)
kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...

04 Kwi 2013, 08:55

na przykład prosze u nas w bialej jest za 4 tys jak bys byl zainteresowany to w wolnym czasie moge podskoczyc zobaczyc to auto czy warte uwagi
[link do oferty na Allegro wygasł]
kamilszczak01

04 Kwi 2013, 16:24

Lepiej 525i + lpg, będziesz miał swoje kryteria + osiągi.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

06 Kwi 2013, 09:54

ja ze Świdnickiego. i tym podgrzewaczu to szczerze mowiac nie wiedziałęm :unsure: ta 5tka fajnie sie prezentuje to jeśli miałbyś czas to zobaczyłbyś co to jest warte. ja w ostatni czwartek oglądałem w201 tyle ze 2.0D fajne zadbane auto tylko straszny muł ale ta sylwetka :D
Narty
Nowicjusz

06 Kwi 2013, 10:04

jiGsaw napisał(a):Lepiej 525i + lpg, będziesz miał swoje kryteria + osiągi.

lpg nie wchodzi w grę zmniejszona żywotność silnika poza tym plan w lipcu chciałbym wyjechac do Skandynawii <może Szwecja lub Norwegia> a tam niema stacji lpg na każdej stacji jak u nas dlatego moj wybór padł na TD przez swoja wytrzymałośc i dobre osiągi
Narty
Nowicjusz

06 Kwi 2013, 19:27

Co to znaczy zmniejsza? U mnie w rodzinie jest francuski mały benzyniak 1.6, ponad 200 tys km zrobione na gazie, łącznie 250 tys km ma silnik i nadal nie bierze oleju FULL SYNTETYK... Od tamtego czasu jeżdżąc na LPG łatwo policzyć średnio 20 pln oszczędności na 100 km to daje 200 pln na 1000 km, 200 tys km czyli 200 x 200 = 40000 PLN zaoszczędzone na LPG. To daje jakieś dwadzieścia tego typu używanych silników i może nawet z wymianą w warsztacie, ale mała szansa by nawet ten fabryczny dokonał żywota za kadencji rodzinki... Więcej pytań chyba nie masz już do LPG.

Co do wyboru to trafny wybór jeżeli liczy się trwałość. Jednak stosunek osiągów do kosztów przejechania 100 km jest mizerny jak na dzisiejsze czasy, no chyba, że masz kradzioną ropę po 3 PLN. Argument ze skandynawią jest bardziej przekonujący, choć w takich mrozach diesel'e gorzej sobie radzą.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Kwi 2013, 08:35

ja osobiście mam złe przeżycia co do lpg... osiągi przy ponad 2 litrowym TD są zadowalając dla mnie < krotka przygoda z omega 2.3 td> a co do zimy to nie powinno byc zle jak moja vectra daje rade to i te powinny sobie dac:D wczoraj korzystając z okazji pobytu w Kielcach zrobiłem pierwsza przymiarkę co do samochodu, z bliska przyjrzałem sie 605 z konca 96 roku i fordowi scorpio 97r duzo bardziej przypadł mi do gustu ford ( full opcja z jasna skóra i ładnym srebrnym kolorem) bardziej komfortowy i ładniejszy. Co do w201 dowiedziałem sie ze bedzie bardzo cieżko dostac wersje z 2.5 td w tym przedziale finansowym. moze w przyszły weekend korzystajac z wolnego czasu cos zobacze innego narazie moje myśli wahają sie między scorpio o e34 chyba ze coś byście mi polecili w podobnej klasie i cenie
Narty
Nowicjusz

07 Kwi 2013, 16:42

jiGsaw sluchaj tu kazdy wie ze benzyna to benzyna idiesel to diesel ku kolega chcial aczerpnac opini o tym motorze a nie co polecacie do takiej kwoty takze twpje wypowiedzi sa zbyteczne a co do tematu to ja bez zastanawiania sie bym brał BMW stare poczciwe BMW komfort i niezawodnosc :D jedynie troche denerwuje tylni naped w zime jak nie masz dobrych opon i worka ziemniakow w bagazniku to ciezko ruszac pod wzniesienia :)
kamilszczak01

08 Kwi 2013, 09:24

jak juz pisałem przez krótki okres miałem omege i rwd zima jest mi znanym tematem w dodatku dajacym sporo frajdy z jazdy :D prosta i solidna konstrukcja BMW w dodatku ten kształt i gabaryt samochód mi znany, kolega mój ma lecz w TDS w dodatku w automacie, mimo to daje sobie rad z tak duzą kolubryna:D
Narty
Nowicjusz

08 Kwi 2013, 23:45

ja dorzucę od siebie e36 trochę świeżej wygląda od e34 tylko trosze mniej miejsca też mam silnik 2,5td 115km ma 400tys przebiegu i chodzi bez zarzutu jak poszukasz to coś może za te 5 tysi trafisz :ok: dobre oponki na zimę i śmiga aż miło. w201 też fajna opcja mercedes 190 są to mocne auta jeszcze jakby znaleść 2.5 w deslu
emil900
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 06 2008
Auto: Audi A3 T4 merc190 Daihatsu
Silnik: 1.6 2.4td 2.0d 2.0