E30 m40b18 diagnostyka kablem rs232 problem

31 Mar 2014, 18:17

Witam, dostałem od kolegi w prezencie oto taki interface https://viaken.pl/pl/interfejs-bmw-e30e32e34e36-kabel-bmw.html
1. Przy próbie uruchomienia z INPA, Carsoft 3.5, BMW Scanner 1.3.6 wychodzi błąd "cannot connect to the unit" natomiast przy programie Car Scanner 4.0.7 łączy się ale podaje mi tylko nazwę sterownika silnika i nic więcej. Żadnych błędów, parametrów silnika, po prostu nic.

Dodam że port rs232 jest sprawny i ustawiony na com1, mam windowsa xp 32 bit sp3 bez firewalli i antywirusów :evil:
Co można robić za pomocą tego kabla? Jaki program trzeba użyć?

2. Słyszałem o mostkowaniu K i L ale dokłanie nie wiem o co chodzi. :dobani:

3. Może kabel jest g..nem i nic nie można nim robić? Jeśli tak to jaki kabel musze zakupić by np. sprawdzić/edytować parametry silnika, wykasować błędy czy sprawdzić stan licznika.
Już siedze nad tym 5 godzine i szlag mnie trafia :mur:

Oto screen z BMW Scanner
[zdjęcie]
doge2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 1992
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: bmw e30
Silnik: 1.8 m40b18
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

31 Mar 2014, 20:04

ktoś pomoże???!
doge2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 1992
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: bmw e30
Silnik: 1.8 m40b18
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1993

04 Kwi 2014, 11:24

Pewnie, że pomoge.
Ten interfejs nie jest do twojego auta.
Ty musisz mieć coś podobnego i koniecznie z funkcją ADS a ten twój sprzęt tego nie ma i dlatego nic nie odczytasz.
Taki coś musisz mieć.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Obsługuje on BMW od rocznika 1987 - to bardzo ważne - a i lipy za grosze nie działają.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co zrobić gdy zderzenie jest nieuniknione?
    Wśród wielu kierowców można spotkać się z opinią, że w przypadku sytuacji awaryjnej – uderzenia w potencjalną przeszkodę (drzewo czy inny samochód), należy uderzyć bokiem auta. Nic bardziej mylnego! ...
    Lexus IS Sriracha Red ze złocistymi płatkami
    Z okazji amerykańskiej premiery nowej wersji sedana IS, Lexus przygotował wyjątkowo pikantną stylizację tego modelu, w żartobliwy sposób nawiązującą do jednej z najostrzejszych odmian sosu chili. Auto prezentowane ...