VW POLO 1.4 Błąd mieszanki + dziwny wykres sondy lamda

05 Kwi 2014, 12:50

Witam,

Otóż niedawno kupiłem samochód , VW Polo silnik 1.4 60 km 6N 1998 r. Zauważyłem podwyższone spalanie w cyklu mieszanym 8,5 litra na 100km przy spokojnej jeździe głównie bez bagażu i bez pasażerów. Byłem u mechanika, wyskoczył błąd z mieszanką. przeczyścił przepustnicę. Dalej mi to nie dawało spokoju, pojechałem pod komputer do innego i chciałem sprawdzić sondę. Komputer również wywalał błąd mieszanki i jeszcze błąd (sporadyczny) z zapłonem. Jeżeli chodzi o sondę to na jałowym biegu napięcie skakało co chwilę, natomiast na wykresie nic sie nie działo (linia pozioma). Gdy dodałem gazu linia na wykresie drgnęła tzn. skoczyła do góry po czym znowu opadła po zostawieniu go na jałowym biegu. Dodam jeszcze że czasami głównie na zimnym silniku auto lekko ( nie zawsze) przymula gdy chcę dodać więcej gazu na 3 i 4 biegu. Czy oznacza to że padła mi sonda? Jeśli tak to jaką najlepiej kupić z jakiej firmy?
mauryc1990
Obserwowany

Auto: VW POLO
Silnik: 1.4 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Kwi 2014, 13:42

Witamy. Taki problem faktycznie może być spowodowany uszkodzoną sondą ale także nieodpowiednim ciśnieniem w kolektorze ssącym czy chociażby słabym stanem świec zapłonowych. Wiele wyjaśnią także parametry na urządzeniu diagnostycznym.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Skoda Superb z wyposażeniem Laurin & Klement
    Skoda Superb z najbardziej luksusowym i prestiżowym pakietem wyposażenia - Laurin & Klement, na polskim rynku pojawił się w październiku ubiegłego roku. Teraz pakiet dostępny jest z nowym silnikiem. Do dotychczas oferowanych ...