E30/ MX5

17 Lis 2016, 19:10

Witam :)

Mam kilka pytań odnośnie 2 modeli.
MX 5 NB i E30, znalazłem 2 oferty:

Niestety interesują mnie raczej samochody, których nie ma wszędzie i są ładne/fajne. Bardzo podoba mi się E30, ale myślę że znaleźć coś w 'średnim' stanie może być ciężko. Tutaj link:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

1. Czy jest sens kupować coś tak starego?
2. Czy ktoś się orientuje ile trzeba dać na względnie zdrową E30? /Ile trzeba włożyć żeby doprowadzić do dobrego stanu.
3. Jak wyglądają koszty utrzymania takiego samochodu? Ewentualnie, czy są dużo wyższe od zwykłych aut typu E46.

Dwuosobowy.. bez garażu.. bez dachu..
Jednak jest coś, co mi się w niej podoba - ciężko jednoznacznie stwierdzić co. Pytanie, czy kupno MX5 nie posiadając garażu to zły pomysł?

Jakieś za i przeciw, a najlepiej jeśli ktoś potrafi niech mnie przekona do kupna czegoś normalnego :lol:
Dodam, że długo już się zastanawiam co kupić, a wcześniej myślałem nad X-type, R75, RX8 czy AR GT :| :|
Salut
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 07 2014
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Honda Civic VIII
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Lis 2016, 19:37

Cabrio z miękkim dachem, kiedy nie masz garażu to nie jest dobra opcja. Trzeba też brać pod uwagę "wandalizm".
To samo zresztą z e30. Wywalając 10k fajnie byłoby, gdyby ten egzemplarz utrzymać w dobrym stanie, przede wszystkim blacharskim (i tym samym nie tracić na wartości). Większość na rynku była już spawana/malowana/klepana i postoje pod chmurką.
X-type jest zrobiony niby na mondeo, ale koszty serwisu jednak inne (a jeśli x-tpe to tylko z sześciocylindrówką, gdzie w standardzie było 4x4 co również zwiększa koszty)
RX8 lepiej kupić po FL, ale to całkiem inny budżet. Trzeba też mieć ogarniętego mechanika bo większość boi się wankla mimo, że to prostu silnik. Trzeba się też liczyć ze spalaniem 16+ po mieście + spalanie oleju
R75 to w sumie spoko opcja
AR GT też niby ok, ale musiałaby być z dieslem a diesel do coupe hmm... średnio pasuje

Tak podsumowując:
- nie warto kupować klasyka jeśli nie masz miejsca do garażowania
- cabrio jw.
- koszty utrzymania rx8 są duże, bardziej nadaje się na weekendowe auto
- sprawdź peugeota 406 coupe, jakieś starsze saab'y (900, 9-3 I),
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2016, 19:56

Dzięki za pierwszą odpowiedź:)
Myślę, że o wandalizm bym się najbardziej obawiał- ew. jakiś zamknięty parking dla MX5 ale to też nie da gwarancji, poza tym byłby kawałek do przejścia..
Nad X-type i RX8 już się nawet nie zastanawiam, chociaż od czasu do czasu nachodzą mnie przemyślenia żeby zaryzykować i się nie zastanawiać :twisted:
Pug 406 coupe nie podchodzi mi za bardzo, 407 ładniejszy ale to też inny budżet. Saab taki bardzo neutralny, na pewno lepszy od 406 - słyszałem różne opinie na temat kosztów serwisowanie Saaba.

Diesel nie wchodzi w grę. AR GT nie ma zbyt wiele w okolicy, jest taka ale coś za tania. Poza tym skrzynia selespeed:

R75 niby spoko, ale później mogą być problemy z serwisem.
Co do E30 niestety potwierdzają się moje przypuszczenia i znalezienie dobrego egzemplarza graniczy z cudem. Jeszcze kilka lat temu jak nie miałem prawka sprzedawały się za dosłownie grosze. No i było ich więcej..

A coś takiego? Jak na Octavię to całkiem ok, ale coś za dobrze wygląda:
Salut
Nowicjusz

17 Lis 2016, 20:18

Saab należał do GM i ma dużo wspólnego z ich autami, 9-3 był akurat robiony na płycie podłogowej vectry, te koszty serwisu to trochę mit (tak jak polecanie każdego tdi od vw :naughty: )
selespeed odpuść, to nie jest udana konstrukcja. jts również swoje wady ma, możesz poszukać. 2.0jts to "eksperymentalne" 2.0TS (które trwałością jak każdy TS nie grzeszy) z bezpośrednim wtryskiem
Serwisowaniem bym się nie przejmował. Mamy XXIw, internet, telefony, latamy w kosmos, paczkę z drugiego końca świata dostaniesz w 3-4dni. Kupno części to żaden problem, szczególnie do auta, które nie jest zabytkiem.

Rzuć też okiem na hjundaja coupe czy celicę, volvo c70 (ale to tak najbezpieczniej 13k +)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Lis 2016, 20:21

Kupno e30 1.6 to trochę strzał w stopę - ani to klasyk, ani jakiś specjalny DD. Ot stare auto. Plusem jest jedynie to, że osiedlowi drifterzy omijają te auta, bo są po prostu za słebe do "driftu", przez co można trafić ładny egzemplarz.
Do Mazdy można się ew pokusić o dokupienie hardtopa. Nie stałbym autem ze szmacianym dachem nawet na parkingu strzeżonym, bo zwyczajnie byłoby mi szkoda, a renowacja swoje kosztuje.

Alfa z linku to najgorsza padaka (silnik + skrzynia). Lepiej szukać fajnego GTV, choć na v6 może być i tak za mało hajsiwa.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Lis 2016, 20:22

Może Lancia Kappa Coupe
Accord V coupe

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wnętrze sztosik

Albo jak pojemność nie robi różnicy to Rover 8xx
Zrobić pod siebie i autko jak marzenie :ok:
Ostatnio edytowany przez Kieł, 17 Lis 2016, 20:29, edytowano w sumie 1 raz
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

17 Lis 2016, 20:28

Co do E30, wiadomo więcej mocy na plus. Może i nie jest super, ale za to ładnie wygląda a w przyszłości można wstawić (chyba) mocniejszy silnik. O ile jest prawdopodobieństwo że trafi się coś w dobrym stanie to można się pokusić.
Hardtop, niby jakieś rozwiązanie, ale nie wydaje mi się żeby zatrzaski były jakimś lepszym zabezpieczeniem. Podobno są środki zabezpieczające szmaciany dach przed zniszczeniem.

Kappa całkiem ciekawa :)
Nad celicą też myślałem, ale VII. Myślę, że to ten sam poziom co Hyundai Coupe II. Celica Ładniejsza.

Jeśli chodzi o gaz to odpada, tak samo jak diesel.
Jedynie benzyna.
Salut
Nowicjusz

17 Lis 2016, 21:03

Kieł napisał(a):http://otomoto.pl/oferta/rover-827-2-7- ... yEmY1.html
znam gościa, który sprzedaje to auto. Jako człowiek bardzo w porządku, idzie pogadać, ale roweru bym od niego nie kupił, a co dopiero auto :mrgreen:
Salut napisał(a):Hardtop, niby jakieś rozwiązanie, ale nie wydaje mi się żeby zatrzaski były jakimś lepszym zabezpieczeniem. Podobno są środki zabezpieczające szmaciany dach przed zniszczeniem.
wszystko fajnie, ale to nadal szmata. To tak jakbyś smażył schabowego na oleju - stwierdzasz, że nie trzeba pilnować i wgl się nie przypali, a tak naprawdę oliwa odwleka w czasie przywarcie mięska do patelni :ok: no i żaden specyfik nie ochroni dachu przed nożem/maczetą (zależy gdzie mieszkasz) czy podobną kreatywną twórczością kwiatu polskiej młodzieży. Jazda też nie ta, bo mimo ogrzewania zimą bywa kiepsko.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lis 2016, 00:12

Hardtopy do miat nie są wybitnie drogie, myślę że do 2k coś dobrego znajdziesz - jest na zatrzaski ale dobranie się do nich jest łatwe od środka, od zewnątrz ciężko.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007