E36 320i M50 vanos ciężki rozruch na zimnym

16 Sie 2017, 13:15

Witam,
temat poruszany pewnie wielokrotnie, ale niestety nie znalazłem skutecznego rozwiązania mojego przypadku.
Mam problem z rozruchem na zimnym silniku, auto musze krecic bardzo dlugo nawet po 10 razy, a ja zapali to nie na wszystkie gary.
Sposób jaki znalazłem na szybszy rozruch to odłączenie czujnika wału korbowego, zapali wtedy za 1-2 razem, ale ciezko sie wkreca na obroty, czuc benzyne.
Po rozgrzaniu silnika i wpięciu wtyczki od czujnika wszystko jest OK, auto pali na strzała, wkreca się na obroty i normalnie jezdzi.
Zdarzy sie, ze odpali z zapietym czujnkiem walu, ale objawy są takie same.
Do tej pory wymienilem juz czujnik wału, wałka rozrzadu ( chyba juz po 3 szuki, ori uzywki, nowe zamienniki- caly czas bez zmian te same objawy), czujnik temp do ECU ( zalozylem zamiennik), świece, filtr paliwa,pompę paliwa.
Na komputerze wyskakuje tylko jeden bład- wałka rozrządu.
Na ciepłym silniku słychac vanos, zalany jest olejem 10w/40- zmiana na syntetyk cos da?
Mozliwe, ze przeskoczył rozrzad i dlatego zgłasza bład czujnika wałka? Na ciepłym by chodziła dobrze i paliła na strzała?

Z góry dzięki za pomoc,
powoli koncza mi się pomysły, a mechanicy w mojej okolicy nawet nie maja blokad do tego silnika zeby zajrzec czy wszystko jest ok...
blackcats
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 09 1979
Auto: 20000
  • 16 Sie 2017, 13:35

Teoretycznie jak rozrząd przeskoczy to będzie wyświetlało czujnik położenia wałka rozrządu. A jak juz chodzi normalnie to normalnie się wkręca? Moc jest jak trzeba? Myślałeś o sondzie?
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sie 2017, 21:23

Proszę się zapoznać z tematyką poszczególnych działów na forum i zamieszczać swoje tematy w odpowiednich działach. Dział Samochody osobowe, nie służy problemom technicznym jak wynika to zresztą z opisu.
    Tym razem przenoszę.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Bieżnikowanie opon - nie tylko w czasie kryzysu
      Rok 2011 był dla polskich bieżnikowni bardzo dobry. Wszystkie zakłady bieżnikujące opony odczuły zwiększony popyt na opony bieżnikowane zwłaszcza w drugiej połowie roku. Tendencja wzrostowa widoczna też była w pierwszych ...