E36 Compact 1.9 gaśnie chwilę po odpaleniu tylko na zimnym silniku

22 Sty 2018, 21:47

Witam wszystkich.Mam e36 compact '99 1.9 105km (m43tub19)

Od jakiegoś czasu mam problem z uruchamianiem zimnego silnika.Pewnego dnia podczas jazdy zapalił mi się check engine lecz nic się nie działo z autem.Na drugi dzień z rana zaczęły się problemy.Auto odpala wszystko ok obroty w normie nagle gaśnie.Normalnie jakby ktoś przekręcił kluczyk i tyle.Jedynym sposobem by się z tym uporać jest trzymanie lekko wciśniętego pedału gazu by trochę podnieść obroty i tak przez kilkanaście sekund.Potem wszystko jest ok.Gdy silnik się nagrzeje problem z odpalaniem nie występuje.Mechanik próbował się podłączyć pod komputer, ale nie udało się i teraz ciężko jest cokolwiek stwierdzić.Macie jakieś pomysły co to może być albo ktoś się spotkał z podobną sytuacją?
Zavi
Nowicjusz

Auto: BMW

24 Sty 2018, 16:43

Zavi napisał(a):Od jakiegoś czasu mam problem z uruchamianiem zimnego silnika
Problem może być ze saaniem które sterowane jest automatycznie przez ECU po zebraniu danych z czujników.
Możesz tez spróbować odłączyć czujnik temperatury płynu chłodzącego i odpalić na zimnym, zobacz czy wtedy nie będzie problemu i odpali.

Obroty na biegu jałowym falują czy ładnie się trzymają w jednym miejscu?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Shibetsu - tor testowy Toyoty na biegunie zimna
    Na najbardziej mroźnej japońskiej wyspie Hokkaido, na północ od słynącego z zimowej olimpiady 1972 roku miasta Sapporo, znajduje się japoński biegun zimna. W Shibetsu ciągle pada. We wrześniu spada tu często ponad ...