E36 z gazem

17 Lip 2016, 21:34

Witam pytanko do was. Czy do 6 tysięcy złotych jestem w stanie dorwać jakiś dobry egzemplarz e36 w gazie? Najlepiej do silniczek 1.8 lub 2.0.
exedras
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Lip 2016, 01:18

Na pewno znajdziesz coś fajnego tylko ciężko znaleźć bo sporo młodzików tym jeździ i ja nie szukałbym tylko i wyłączne BMW E36 za tą kasę ale również inne marki. :idea:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lip 2016, 11:28

Innej marki? Co proponujesz?
exedras
Nowicjusz

18 Lip 2016, 13:11

exedras napisał(a):Innej marki? Co proponujesz?

Kwestia czego potrzebujesz? :)
Ogólnie to szukaj jak najlepszego stanu technicznego a nie konkretnego modelu ale, np. za 6000 zł będzie fajna honda Civic VI 1.4 lub jakiś Vtec ale 1,4 już fajnie jedzie :naughty: Kupisz też Daewoo Lanosa, Golfa III 1,8 lub jakieś TDI, IV generację niby już tam może dostaniesz ale jakąś bida wersja więc lepiej dopieszczony golfik III, Opel Astra F mocno dopieszczona, Astra G podstawowa, Vectra B. :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

18 Lip 2016, 13:16

Ogólnie to zależy mi na gazie, jestem uczniem i nie będę też miał zbyt wielu pieniędzy żeby lać benzynę. Nie chce też żeby auto wyglądało jak jakiś stary dziad a e36 według mnie na prawdę jest ładne jak na tą cenę a i osiągi ma nie najgorsze a to też jest dla mnie jeden z priorytetów
exedras
Nowicjusz

18 Lip 2016, 16:09

Jak nie będziesz miał kasy na paliwo to lepiej poszukać czegoś co mało pali czyli np Civic VI,Corolla E11,Toyota Starlet.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Sorento po zmianach
    Odświeżona linia i zmodernizowana konstrukcja skorupy nadwozia, nowy silnik benzynowy 2.4 GDI o niższym zużyciu paliwa i emisji spalin, wyższy komfort podróżowania i lepsze własności jezdne – to tylko niektóre ...

18 Lip 2016, 16:21

Właśnie dlatego dla mnie priorytetem jest gaz, spali 12 litrów na 100 ale to już nie są wielkie pieniądze
exedras
Nowicjusz

18 Lip 2016, 17:06

Spalanie to wierzchołek góry lodowej.
Miej też na uwadze to, że e36 z LPG w tej cenie będą po młodzikach takich jak Ty, których nie do końca było stać na paliwo, a co dopiero na inwestycje w auto. Rzecz jasna nie oszczedzali ich i jeździli "sportowo" :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

18 Lip 2016, 17:32

Piszesz, że nie chcesz, żeby to był stary dziad, a interesujesz się 25 letnim E36. Paliwo to naprawdę niewielka część kosztów użytkowania, chyba, że się pokonuje olbrzymie ilości kilometrów. Ogólnie E36, golfa III czy inne podobne wozy, jeśli się potrzebuje auta do przemieszczania, kupuje się za 3-4 tysiące max i jeździ z rok albo i więcej (zależy, kiedy zacznie się sypać) i sprzedaje się za małe pieniądze. No chyba, że ktoś potrzebuję jakiejś wypasionej wersji, np. z klimatyzacją i rzadko spotykanym silnikiem, to wtedy za tyle nie kupisz, ale też nie ma to sensu ekonomicznego, jeśli chcesz tylko samochód do przemieszczania.

Jeśli nie chcesz samochodu, który ma 25 lat (konstrukcyjnie oczywiście), to szukaj Civica VI, Vectra B, Bravo/Brava, Punto II, Corolli E11, albo dołóż tysiaka i szukaj ładnej astry II, golfa IV, audi a3 itp. Ogólnie patrz na aktualny stan techniczny oceniając, ile jeszcze dane auto przejeździ, bo wymiana kompletu amortyzatorów z robocizną na jakieś w miarę firmowe (takie, które mamy pewność, że się nie rozlecą za 3 miesiące) plus wymiana rozrządu to może się okazać połowa wartości auta, a to przecież są normalne części eksploatacyjne, które w tak starych samochodach mają prawo ulec zużyciu, nieważne, czy ktoś dbał, czy nie.

E36 już od dobrych kilku lat są cięte na żyletki w skupach złomu, pozostały tylko nieliczne egzemplarze. ;)
Petento
Początkujący

Auto: .

18 Lip 2016, 17:42

"Ogólnie E36, golfa III czy inne podobne wozy, jeśli się potrzebuje auta do przemieszczania, kupuje się za 3-4 tysiące max i jeździ z rok albo i więcej". I tutaj trafiłeś w ogólny sens tego tematu, to ma być właśnie takie auto żeby pojeździć przez rok. Szczerze to pierwszą moja myślą jak i "marzeniem" była właśnie a3, ale nawet jakbym dorzucił ten tysiąc i szukał czegoś za 7 to nie wiem czy bym coś z tego modelu znalazł a jeśli tak to pewnie do poprawek na które juz bym raczej nie miał pieniędzy, jeśli się mylę to mnie poprawcie to zostawię e36 i pójdę w a3
exedras
Nowicjusz

18 Lip 2016, 17:50

A3 raczej nie szukasz, bo takie 1.6 z LPG kupisz za 6 tysięcy rocznik 98 może, za 5 tysięcy rocznik 96-97 (nie mówię o trupach, tylko egzemplarzach w miarę zadbanych, ale np. bez klimatyzacji). E36 z 1.8 albo nawet 1.8 is i LPG w stanie umiarkowanym kupisz za 4 tysiące i będzie starsze pewnie o 3-4 lata od A3 z 98 za 6 tysięcy z dość przeciętnym 1.6, więc moim zdaniem dopłacać 2 tysięcy nie ma sensu, jeśli nie chcesz tym autem jeździć więcej niż rok, półtory roku. Jak poszukasz to znajdziesz nawet E36 z 2.0, które już fajnie idzie i więcej niż 5 tysięcy na niego nie wydasz :)

Edit: Oczywiście wyżej podane ceny za E36 tyczą się takich egzemplarzy dość zadbanych - możesz kupić E36 1.8/1.8is z LPG za 2500zł zamiast tych 4000zł, jak i 2.0 za 3500zł zamiast tych 5000zł, ale bezpieczniej moim zdaniem nie kupować tych najtańszych :)
Petento
Początkujący

18 Lip 2016, 17:55

Na samym początku chciałem a3 ale mój budżet wyniesie maksymalnie 7 tysięcy przy dobrych wiatrach i ani grosza więcej, zakładałem temat o a3 i mówili że w tych pieniądzach nie ma co szukać bo nic się raczej nie znajdzie a tutaj z kolei inna opinia. Tak więc zacząłem myśleć nad e36, wiem ze będzie stare ale za tą cenę nic raczej konkretnego nie kupię, bmw miałoby pojeździć do następnych wakacji i tyle, jeśli brał bym a3 to możliwe ze zostało by dłużej ale to też nic pewnego, czyli ogólnie mówisz ze w tej cenie raczej lecieć w bmw? Wiem o czym mówisz, nie chce szczędzić na aucie tylko po prostu wydam ile mogę żeby to w miarę się trzymało
exedras
Nowicjusz

18 Lip 2016, 18:15

W przypadku a3 jest duża rozpiętość cen, która wynika z wersji silnikowej i stanu. Tak jak pisałem, za 6 tysiące kupisz a3 1.6 z LPG z rocznika 98 w dość dobrym stanie, ale z biedniejszym wyposażeniem, np. bez klimatronica tylko z manualną klimatyzacją. Ale jakbyś chciał a3 z 99 roku, z 1.8t, z LPG, z pełnym wyposażeniem - klimatronic, welur itp.,zadbane, to 8 tysięcy mogłoby nie wystarczyć, a to przecież tylko rok różnicy, inny silnik i inne wyposażenie. Do tego dochodzi kwestia wieku - jaki by to samochód nie był, po tylu latach będą potrzebne nakłady, których raczej nie spotkamy w młodszych egzemplarzach, np. amortyzatory. Zakładając, że 18 letnia a3 1.6 z LPG ma realny przebieg 250 tysięcy (co jest dość optymistyczne, bo LPG się zakłada, żeby latać sporo), to do wymiany kwalifikować się może komplet amortyzatorów, co przy markowych produktach jest kosztem z robocizną blisko tysiąca złotych (chyba, że poprzedni właściciel je wymienił, ale jak już, to pewnie tylko tylne). Tak więc takie mówienie, że kupię 18 letnią a3 1.6 LPG za 6 tysięcy, to pojeżdżę nią 2 lata dokładając maksymalnie 2 tysiące, a kupię 21 letnie E36 1.8 LPG za 3,5 tysiąca to choćbym dołożył 3 tysiące, to nie przejadę 2 lat jest nie na miejscu, bo oba auta to auta leciwe i nawet większe prawdopodobieństwo jest, że w 21 letnim E36 już był wymieniany komplet amortyzatorów, a w a3 wszystkie są od nowości (choć mogły być też założone chińczyki, które się mogą w każdej chwili posypać :D )

Tak więc nie odpowiem Ci jednoznacznie, bo nie wiem, czego oczekujesz od auta, czy na przykład klimatyzacja jest dla Ciebie niezbędna - wtedy lepiej dołożyć do tych 6 tysięcy i brać a3, nawet z manualną :)
Petento
Początkujący

18 Lip 2016, 18:29

Moje oczekiwania od tego samochodu są takie - ma przejechać ten rok bez większego wkładu finansowego, oczywiście wiem ze nic nie jest wieczne i jakieś pieniądze trzeba będzie wydać ale chodzi mi oto żebym nie musiał kłaść tysięcy w auto które kupiłem powiedzmy za to 5-6 tysięcy. Klimatyzacja jednak by się przydała, nie musi być automatyczna czy dwustrefowa, byleby była. Gaz tak jak pisałem tez raczej musi być, no i żeby przynajmniej było to 100 koni pod maską chociaż to i tak nie za wiele ale już nie wybrzydzalbym. A3 bardzo podoba mi się z zewnątrz jak i wewnątrz zresztą jak e36 teraz to już nie wiem, bo oba auta miałem na oku lecz zrezygnowałem z A3 ze względów takich ich myślałem ze w tej cenie nic nie dostane lecz rzucileś na tą sprawę inne światło i juz sam nie wiem :P
exedras
Nowicjusz

18 Lip 2016, 18:50

Jeśli tak, to szukaj A3 1.6 z LPG, z rocznika 98 powinieneś znaleźć z manualną klimatyzacją za 6 tysięcy, rok bez większych nakładów spokojnie przejedzie, o ile nie kupisz trupa.
Petento
Początkujący