E39 520d vs stilo 1.9 jtd vs civic em2

05 Paź 2013, 16:20

Witam, zastanawiam się nad zakupem bmw e39 520d, fiat stilo 1.9 jtd lub honda civic em2 1.7 Które auto będzie bardziej ekonomiczne i niezawodne?

Moje upatrzone sztuki

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy mi się zdaje, czy przedni zderzak ma inny odcień?

Aktualnie jeżdżę hondą civic VI 1.4iS i jestem zadowolony, 3,5 roku bezawaryjnej jazdy. Miałem kiedyś fiata seicento przez 10 lat i również dobrze go wspominam dlatego biorę pod uwagę stilo. Ja nie lubię aut z nawtykanymi niespodziankami które za jakiś czas mogą się ujawnić, a wtedy żal ściska jak portfel się kurczy dlatego najbardziej cenię sobie niezawodność.
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Auto: Civic

05 Paź 2013, 18:50

Nie chce Cię załamywać, ale według mnie za te pieniądze to będą szroty. Stilo minimum 10-11tys, Clio 11, a e39 z 15. Chyba, że wolisz kupić auto i systematycznie w niego pakować drugie tyle ;) Przejrzyj sobie oferty na którymś z portali aukcyjnych i zobacz jakie są średnie ceny tych aut, pozdrawiam!
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

05 Paź 2013, 22:26

jakie clio? :D co do e39 520d to tak myślałem, że 12tys za mało, ale stilo do 9tys, max 10tys nie kupię zadbanego?

A grande punto 1.3multijet jest sens szukać do 13tys, takie pierwsze egzemplarze?
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Paź 2013, 16:36

Spokojnie kupisz e39 z 2.0 dieslem ale ten słabszy diesel nie jest udaną jednostką.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

06 Paź 2013, 20:53

dlaczego?

Jeśli chodzi o dynamikę to nie zależy mi na tym, stawiam bardziej na komfort, niskie spalanie i bezawaryjność.
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Paź 2013, 23:37

Jak stawiasz na komfort to nie wiem jaki sens ma zestawienie aut z tak skrajnie różnego poziomu komfortu.

FIAT - Fehler In Alle Teile.

BMW będzie znacznie droższe w utrzymaniu, spalanie to nie wszystko. Da jednak o wiele większy komfort i dużo mniejszą usterkowość.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obłożona szlachetnym drewnem kierownica
    Drewniane kierownice są elementem często spotykanym w najdroższych autach klasy premium. Wykonuje się je zwykle metodą podobną do stosowanej przy produkcji uchwytów parasoli – przez gięcie podłużnych kawałków drewna w odpowiednio ...

07 Paź 2013, 01:20

Chodziło mi to, że wybierając 520d nastawiam się bardziej na komfort jazdy niż dynamikę, bo jak wiadomo jest to najmniejszy silnik diesla montowany w e39. Będzie bardziej droższe w utrzymaniu z dużo mniejszą usterkowością, to się nie trzyma kupy. Ta bmka z linka została dziś sprzedana, coś szybko poszła, widocznie nie była taka zła za te 11900...
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Paź 2013, 19:40

We fiacie co chwile coś będziesz robił i dłubał, ale części tanie jak cebula i samemu można co nieco ogarnąć. W E39 kompletny remont zawiasu na dobrych częściach to około 3000 pln za same części. Nie wiem, czy w tej cenie znajdziesz z zadbanym zawiasem. Hamulce też 3x droższe będą, to wynika już z klasy auta. Dużo zależy od egzemplarza.

Jak fiata będziesz oddawał ciągle do warsztatu to koszty robocizny Cię zjedzą z kolei.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Paź 2013, 22:50

Czyli bmw bardziej trwałe, ale droższe w naprawach. W sumie czemu ciągle fiat miałby się psuć, ja dbam o auto, może nie będzie tak źle :D a co powiecie o W124 2.5D sedan 90-93r do 6tys? Albo W201 2.5D?
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Paź 2013, 23:31

W201 fajne autko, ale z twoim budżetem osobiście bym kupił w202 220cdi. Moim zdaniem najlepszy diesel pod c klasę, w miarę żwawy jak na diesla i też na trasie dość mało pali jak to diesel od merca.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

08 Paź 2013, 00:42

Silniki cdi to podobno padaczka, a co powiecie na tego seata
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wiem, że skacze z jednego zupełnie innego auta na inne, ale na dniach sprzedaje auto i na prawdę nie wiem co kupić, powoli zaczynam żałować, bo znowu zlecą 3 miesiące nim znajdę dobre auto :lol:

Powiem tak, fiat i bmw odpadają na 100%, teraz zastanawiam się nad takimi autkami
Seat ibiza III 1.9TDI, ewentualnie 1.4TDI
Honda Civic VII EM2 1.7 Vtec

ewentualnie Nissan almera 1.5dci
może ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko czy ta jednostka dci to czasem nie padaczka?

Dzięki za poświęcony czas i chęci.
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika