Pierwszy samochód. Czy wierzyć steroeotypom o Fordach?

28 Lip 2013, 18:01

Witam. Mam 19 lat, prawo jazdy od ponad roku. Chciałbym swój pierwszy samochód kupić za kwotę nieprzekraczającą 8500zł. Tak wiem, przede mną jest tysiąc tematów o pierwszy samochód w tej cenie ale chyba nic o Fordach nie ma. Patrząc na roczniki i wygląd Ford Focus odpowiadał by moim oczekiwaniom i za tą cenę w Małopolsce znalazłbym coś bez problemu. Czy warto? Jaki silnik wybrać ? Interesuje mnie diesel lub benzyna+lpg. Myślałem również o Fordzie Mondeo ale w takiej cenie chyba ciężko będzie coś w zadbanym stanie znaleźć a audi a3 lub golf IV są dla mnie przereklamowane. Wymagam od samochodu zrywności, wygodnej jazdy i w miarę jak najmniejszych awarii.
ABG
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 2012
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Seat Leon II
Silnik: 1.9TDI 105KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

28 Lip 2013, 21:16

Przyzwoitego Focusa w dieslu za te pieniądze będzie ciężko znaleść a z gazem jest różnie gdyż ogólnie silniki Forda nie lubią gazu ale niektórzy mają i sobie chwalą.
A myślałeś może nad Skodą Fabią lub Octavią?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Lip 2013, 10:11

Fabia z mocniejszym silnikiem ciężko znaleźć za te pieniądze i to w małopolsce za to Octavia była by Ok chodź chyba już bym wolał audi a3 mimo tego co na początku napisałem bo ważne dla mnie jest jeszcze wnętrze samochodu a w skodzie dość ubogo jest.
ABG
Nowicjusz

29 Lip 2013, 10:25

ABG napisał(a): bo ważne dla mnie jest jeszcze wnętrze samochodu a w skodzie dość ubogo jest.

Mając 8,5k trzeba się martwić o wnętrze portfela chyba że lubisz ryzyko.
Kupując auto na styk możesz wpakować się na minę, lepiej kupić coś z ubogim wnętrzem, nie dokładać i pozbierać trochę kasy na coś co się podoba...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

29 Lip 2013, 10:42

Megane II FL ma też ubogie wnętrze, szczególnie najuboższa wersja, a ja pomimo tego w dwa miesiące pokochałem ten samochód.
Nie patrz tak na szczegóły, prawko masz dopiero rok, więc w moment obijesz zderzak, albo o coś zahaczysz, to jest nieuniknione, a zdarza się nawet zawodowym kierowcom. Najlepiej wziąć taką Skodę, jak pisał Barol, bo kupisz części na każdym szrocie. A jeżeli chodzi o silnik 1.6 102 km to chyba jak jest z częściami to wszyscy wiedzą ;)

W diesla się nie pchaj, bo kupisz zajechanego, a ZETEC + gaz nie warto.
Wg mnie warto szukać Megane I Ph2 z silnikiem 1.4 98 km, super silniczek pod gaz, żwawa dosyć jest, a i klima będzie. No i z Polski coś da się kupić, a nie z DE od handlarzy.
drbn797
Początkujący

Prawo jazdy: 14 11 2014
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Avensis II
Silnik: 2.0 D4D 126KM
Typ: Kombi

30 Lip 2013, 15:26

Ja osobiście sam użytkuje Forda i jestem bardzo bardzo zadowolony:) Moim zdaniem jedyną wadą w Moim Mondziaku jest spalanie:/ Myślałem też nad założeniem gazu ale słyszałem że to nie jest dobry pomysł:) Sam osobiście poleciłbym Ci Forda, ale ile ludzi tyle zdań:)
kamil24111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2013
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Ford Mondeo mk 4
Silnik: 2.0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Bum i nagłe rozerwanie opony!
    Nagłe rozerwanie opony zdarza się rzadko, ale jest bardzo niebezpieczne. Co może być powodem? Z reguły mamy do czynienia z długotrwałymi zaniedbaniami – przede wszystkim jazdą na niedopompowanych oponach i brakiem regularnej ...

30 Lip 2013, 23:18

Czyli warto sprobowac z Fordem? Chyba juz jestem zdecydowany na focusa :-)
ABG
Nowicjusz

30 Lip 2013, 23:31

Nie wiedzialem ze Megane mozna kupic za te pieniadze.. Chyba mu :D sze to powaznie przemyslec.
ABG
Nowicjusz

30 Lip 2013, 23:32

Według mnie warto... Wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz trafisz :)
kamil24111
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 01 2013
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Ford Mondeo mk 4
Silnik: 2.0

31 Lip 2013, 00:15

I Focus i Megane to dobry wybór ;)

EDIT:

Jak uważasz obie propozycje za fajne to szukaj takiego i takiego, umawiaj się na oględziny itd.
Wg mnie, nie warto celować w jeden model, może być taka sytuacja że będzie Megane super z Polski itd, a Ty będziesz chciał koniecznie Focusa, a później Focus okaże się skarbonką, a Meganka z Polski, od właściciela itd byłaby super. I na odwrót tak samo może być. Dobierz sobie jeszcze jeden jakiś model, może Citroen Xsara (na szybko mi wpadło do głowy, a pomysł nie głupi w sumie) i szukaj trzech lub więcej i coś znajdziesz, pomału, na spokojnie, najważniejsze żeby nie szybko, w końcu kupisz coś porządnego.
Jak ja szukałem jednego konkretnego modelu to miałem takiego pecha że sam szajs był, po dwóch tygodniach się poddałem, odpuściłem Accorda, ale koniecznie chciałem pozostać przy klasie średniej, ją odpuściłem po tygodniu, nie wytrzymałem, pokierował mnie rozsądek, padło na kompaktową, mniejszą Meganę II FL i do dziś nie żałuje, że ją kupiłem, choć przeszła już do historii ;)
drbn797
Początkujący

31 Lip 2013, 07:14

Tak jak napisał poprzednik,wez na celownik Focusa i Megane,sprawdz obydwa i to co wyda Ci sie lepsze to kup.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Lip 2013, 11:29

Myślę że tak zrobię a oględziny przeprowadzę ze znajomym mechanikiem :) Dziękuję za doradzenie i zaproponowanie tej Meganki bo nie brałem jej w ogóle pod uwagę. I macie racje, będę miał porównanie po obejrzeniu najpierw jednego później drugiego samochodu.
ABG
Nowicjusz

31 Lip 2013, 11:35

No to nie pozostaje nam nic innego jak życzyć miłego szukania i daj znać jak coś kupisz ;)
drbn797
Początkujący

01 Paź 2013, 11:23

Witam. Kupiłem samochód i nie jest to Ford, Renault, Audi czy Volkswagen a... Honda Civic VI z silnikiem 1.4 rocznik 1997/1998. Jeździłem i rozglądałem się za samochodami ale ten najbardziej spodobał mi się w prowadzeniu i wyjątkowym wyglądzie. Pozdrawiam :)
ABG
Nowicjusz

01 Paź 2013, 11:27

Na pewno nie warto wierzyć w stereotypy o autach francuskich, o czym sam się przekonałem.
blend
Nowicjusz

Auto: Peugeot 307