E46 320i dziwne dźwięki przy puszczeniu gazu

19 Sie 2018, 18:01

Witam,mam problem z moją e46 od jakiegoś czasu zaczyna się pojawiać dziwny dźwięk coś jakby chrobotanie jak puszczam gaz najbardziej słyszalne jest to między 3 tysiące a 2 tysiące obrotów,kiedy wciskam gaz ponownie dźwięk ustaje a na wyższych obrotach np powyżej 4 tysięcy już go nie słychać,co dziwniejsze dźwięk nie występuje cały czas,przy odpaleniu auta jest wszystko ok dopiero po około 20 minutach jazdy zaczyna się pojawiać chrobotanie.Poniżej załączam filmik jak to brzmi z kabiny,z góry podziękuje za komentarze o kontrolka ch.Liczę na pomoc i pozdrawiam.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

kiriszit
Obserwowany

20 Sie 2018, 21:55

Faktycznie nieźle słychać to chrobotanie. Czy na postoju jak dodajesz gazu również ono pojawia się?

To że słychać je po około 20 minutach może świadczyć o tym że jakiś element generuje takie dźwięki dopiero po rozgrzaniu się.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

21 Sie 2018, 10:25

Właśnie na postoju nie zauważyłem aby się pojawiało,albo jest za ciche.
Tylko podczas jazdy póki co.Też tak sądzę ,że po rozgrzaniu tylko nie mam pojęcia co to może być.
kiriszit
Obserwowany

16 Wrz 2018, 04:51

Czy silnik ma vanosa i który rok ?
migmig85
Obserwowany

16 Wrz 2018, 08:27

Vanos do roboty
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Wrz 2018, 10:37

Valvetronic, albo łańcuch rozciągnięty. Bardzo często objawy jednego i drugiego są mylone.
Jednakże podzielę się z moją opinią o wiedzy mechaników związanej z valvotronikiem, to mam przykrą wiadomośc - żeby zaoszczędzić czas i pieniądze, albo poszukaj warsztatu, który zajmuje się valvotronicami, albo poprostu jedz do serwisu. Wiem jak brzmi porównanie zaoszczędzić pieniądze i serwis. Ale taka jest prawda. Masz jakieś 5% szans, że znajdziesz mechanika, który ci to ogarnie, zrobi, zapłacisz i będzie ok. Naprawa u mechaników zazwyczaj polega na podmianie cześci metodą prób i błędów. A za to płacisz ty. A niestety cześci do valvotronica nie należą do tanich...
Wybór pozostawiam tobie. Ale pisz na forum, jakie są postępy. Sam jestem ciekaw. Zresztą zapewne jak wielu posiadaczy BM-ek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Superb w nowym stylu
    Nowy Superb wprowadza ŠKODĘ na kolejny poziom w wielkim stylu. Nieziemski design rozpoczyna nową erę ŠKODY, czyniąc każdą podróż wyjątkowym wydarzeniem, a klasa premium właśnie stała się dostępna. Nowa ...